View Single Post
Stary 12-02-2016, 09:06   #1
dziku999
ford::average

Imię: Piotr
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Zużycie oleju 2.0 TDCi / wymiana / płukanka / doktor?

Witam.

Szykuje się u mnie wymiana oleju w najbliższym tygodniu. I chciałem kogoś bardziej doświadczonego zapytać co zalać. Krótki opis co i jak - może komuś podpowie co mi doradzić

1. Od mniej więcej 100k jeżdżę na Ford Formula F 5W-30 (zmieniony po kupnie auta, według poprzedniego właściciela zalany był jakiś 10W-40).

2.Auto ma w tym momencie licznikowe ~240k.

3. Chciałbym pozostać przy syntetyku - nie wiem tylko czy przy oryginale. Z silnika ubywa jakieś 1l oleju na 4k km. Jakieś delikatne wycieki były - ale nie aż na tyle mocne żeby całość ubywała w ten sposób.

4. W poprzednim Fordzie przy zmianie marki oleju znacznie spadło jego zużycie przez silnik - czy w tym wypadku też coś takiego jest możliwe?

5. Dodatkowo chciałbym zastosować jakąś płukankę - do tej pory lałem jakąś Liqui Moly. Warto zainwestować w coś droższego?

6. Dodatkowo - czy przy takim zużyciu oleju warto zainwestować w jakiś ceramizer, doktor silnika czy coś na kształt tego?

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dziku999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem