Odp: Hak holowniczy, jak powinien być zamontowany ?
Oryginalną centralkę / moduł czujników cofania widać u mnie na zdjęciu w wątku o tylnej lampie. Mój moduł hak DEST ma wyjście podające lub nie podające masy w zależności od podłączenia przyczepy. Tym wyjściem (i stałym plusem) można wysterować przekaźnik. Tylko gdzieś trzeba włączyć styki tego przekaźnika. Można przerwać zasilanie całego modułu cofania. Ale można też jakoś wpiąć się tylko w wiązkę idącą do tylnych czujników. Ze schematu wynika że do tylnych czujników z centrali wychodzi 6 przewodów: wspólna masa, wspólny + zasilania i 4 przewody sygnałowe oddzielne dla każdego czujnika. Moje pytanie brzmiało czy przecięcie (i w to miejsce wstawienie styków w/w omawianego przekaźnika) masy albo + idącego do czujników spowoduje:
a) tylko brak działania tylnych czujników, gdy jest podpięta przyczepa, ale przednie będą działały i nie będzie żadnych komunikatów na conversie
b) wywalenie durnych komunikatów na conversie o awarii czujników cofania i wyłączenie całego systemu (tylnych i przednich)