Temat: [Mondeo 2007-2014] Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie
View Single Post
Stary 12-02-2016, 12:21   #1021
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Cytat:
Napisał Lewian Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Brzmi jak "wyrzuć kasę w błoto i ryzykuj życiem własnym i innych"
Widzę kolego, że łatwo torpedujesz tezy nie podpierając się żadnymi argumentami.
Do toczenia tarcz podchodziłem sceptycznie aż do czasu kiedy sam nie przekonałem się o tej metodzie. Oczywiście tarcze muszą mieć minimalną grubość aby profesjonalny warsztat podjął decyzję o toczeniu. Miałem wtedy FF2 FL.
Znalazłem w swoim mieście takowy warsztat, bo tarcze biły mi niemiłosiernie.
Warsztat choć mały to pełna profeska. Oczywiście toczenie na samochodzie. Tarcze miały wystarczającą grubość do toczenia i były mierzone czujnikiem zegarowym. Pan z 30 letnim doświadczeniem potwierdził bicie i zasugerował, że to wina kiepskich klocków. Przywiozłem oczywiście ze sobą też nowe klocki (niestety już nie pamiętam jakie). Całość operacji trwała 1,5h (obie tarcze) + założenie nowych klocków.
Po tej operacji zrobiłem samochodem jeszcze 25 tys. km i go sprzedałem, i nic do końca nie biło.

Od tego czasu mając różne samochody nie miałem problemów z biciem, ale gdyby coś takiego się zdarzyło to z pewnością skorzystam z takiej usługi.

BTW. Było to jakieś 5 lat temu i koszt usługi wyniósł (z tego co pamiętam) około 150 zł z wymianą klocków (klocki były moje). Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem