Odp: Focus MK3 i MK3FL - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyc
Ja miałem mk3. Było to titanium 1,6 EcoBoost 150KM. Kupiłem jako nowy w salonie, w 2011. Zrobiłem nim ponad 44tys. km i sprzedałem. Ponieważ na początku 2014 nie było jeszcze FL, to wybrałem golfa mk7 1,4 TSI 140KM w wersji highline (jak już człowiek raz spróbuje turbo, to już nie chce niczego innego). I tak przesiadłem się do VAG'a i już zostałem. Spodobało mi się lepsze wyciszenie, materiały i ich spasowanie. Niestety w foce ciągle coś skrzypiało w okolicy zegarów. Plastik udający aluminium na dźwigni ręcznego ciągle się luzował i wpadał w rezonans podczas jazdy. Skrzypiało przednie zawieszenie, którego chyba połowę wymieniło mi ASO na gwarancji, a odgłosy zwłaszcza na progach zwalniających jak były, tak pozostały do końca. Miałem też wyciek oleju ze skrzyni przez uszczelniacz lewej półosi. To już robiłem we własnym zakresie, bo skończyła się gwarancja. Mk3 był moim trzecim fordem (wcześniej były mondek mk4, jeszcze wcześniej focus mk2) i wcześniej nie miałem żadnych problemów. Ten jednak trochę mnie zniechęcił do Forda i na razie nie myślę o powrocie.