View Single Post
Stary 14-02-2016, 11:53   #450
masterek
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: 2.2
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Dobre (nie ASO) warsztaty w Warszawie. Kompendium wiedzy!!!

Od niedawna jestem posiadaczem S-maxa.
Lada chwila musze zrobic podstawowy przeglad - wymiana oleju i filtrow.
Za 20tys km czeka mnie wymiana rozrzadu.

Czy polecilbys Paolo z Piastowa?

Cytat:
Napisał kabar3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hej, dzisiaj swojego focusa odebralem od Pawla "Paolo" z Piastowa, Prusa 7. Szukalem dobrych mechanikow, znajacych sie na fordach w Poznaniu, ale jeszcze na takich nie trafilem. korzystajac z tego, ze i tak wybieralem sie do wawy postanowilem zostawic samochod u Pawla.

polecam go wszystkim. szybko, konkretnie a jednoczesnie uprzejmie i z zaangazowaniem. co bylo robione:

- na wolnych delikatnie poszarpywal, ledwo zauwazalnie, ale mnie wkurzalo. jeden mechanik nie byl nawet w stanie tego zauwazyc. drugi, ponoc spec od fordow, stwierdzil ze to pewnie swiece, bo zalozylem denso a nie ori ("fordy lubia oryginalne"). zgadnijcie czy zmiana na ori cos zmienila... Pawel zaproponowal sprawdzenie rozrzadu. okazalo sie, ze faktycznie lancuch jest juz troche rozciagniety i rozrzad wymagal niewielkiej korekty. efekt - poszarpywanie jak reka odjal. dodatkowo mam wrazenie ze jest cichszy na wysokich obrotach i lepiej sie zbiera (co ma sens). btw zmienil sie tez wykres LTFT (wczesiej LTFT prawie caly czas byl mniej lub bardziej ujemny)

- sprawdzenie luzu zaworowego (212 tys i luz w normie, nie zagazowany)
- halasujaca oslona wydechu
- "osluchanie" klapek w dolocie i dwumasy. bedą żyły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- niedzialajacy spryskiwacz tylny. niby drobiazg a poprzedni zaufany mechanik polegl na odkrecaniu spojlera (przekrecona sruba) i dal za wygrana. okazalo sie, ze winna byla pompka... pierwszy raz od kiedy kupilem dziada dziala tylny spryskiwacz, a przy okazji przednie rowniez wreszcie pryskaja jak powinny

- wymiana poduchy skrzyni. To Pawel sam zauwazyl. po wymianie mniej szarpie przy redukcji

auto bylo gotowe na drugi dzien. od teraz w Poznaniu zalatwiam tylko bierzace pierdoly, z wszystkim co powazniejsze i wymagajace zdiagnozowania uderzam do Pawla. polecam!
masterek jest offline   Odpowiedź z Cytatem