View Single Post
Stary 15-02-2016, 12:34   #1
Bremic
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Fiesta
Silnik: 1.25
Rocznik: 2000
Domyślnie Falujące obroty i gasnący silnik przy zatrzymywaniu

Witam forumowiczów. Mam taki problem z moja Fiestą. Dokładniej z falującymi obrotami i gasnącym silnikiem. Oto co zaobserwowałem
Zimny silnik: Odpala bez problemu a obroty ustawiają sie na ok 1200. Wszystko gra.
Średnia temperatura, automatyczne przełączenie na gaz: tu jest najgorzej. Silnik potrafi zgasnąć przy dojeżdżaniu do skrzyżowania a na postoju mocno faluje. Gorzej jest na PB niż na LPG i potrafi tez zgasnąć przy powrotnym przełączeniu. Obroty falują miedzy 400-1000. Jak zgaśnie to odpala bez problemu.
Temperatura optymalna: Przełączanie miedzy paliwami odbywa się z lekkim jednorazowym falowaniem. Na gazie na postoju obroty są prawie ok, bo i tu zdarza się chwilowe falowanie choc nie zawsze. Przy zatrzymywaniu się spadają najpierw do ok 500 i wracają do okolo 900. Tak sie dzieje jak dojeżdżam na luzie, na biegu i sprzęgle tak się nie dzieje. Na PB jest cały czas ok ale przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu odczuwalne jest szarpnięcie przy okolo 2300rpm. Poza tym auto przyspiesza jak należy wg mnie.
To chyba tyle. Instalacja to Stag 200 i siedzi w aucie od 6 lat i 60000km. Samochód kupiłem 2 tygodnie temu więc nie wiem co bylo kiedy wymieniane, ale jeszcze przejrzę w domu papiery bo jest ich dużo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto w sobotę miało zmieniam ty rozrząd i pompę i podczas jazdy próbnej mechanikowi spadła fajka ze świecy i silnik zaczął źle pracować. Nie wiem czy to może miec znaczenie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. do mechanika mam zaufanie, jest drobiazgowy jeśli chodzi o swoje auto i swoich znajomych. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mówił ze czyścił silnik krokowy bo juz wcześniej mówiłem o falowaniu obrotów.
Proszę o propozycje co może być nie tak. Najlepiej od najprostszych rzeczy które mogę sam zrobić. Specem nie jestem ale kluczami posługiwać się umiem i z dobrym manualem prostsze rzeczy zrobię. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzis wieczorem wracając z pracy jeszcze raz poobserwuję prace silnika dla pewności czy wszystko dobrze opisałem. Na mój amatorski rozum skoro defekty pojawiają się w różnych sytuacjach to obstawiałbym cos z elektryki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mariusz gorzów ; 15-02-2016 o 21:47 Powód: coś sobie przypomniałem
Bremic jest offline   Odpowiedź z Cytatem