Temat: [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC
View Single Post
Stary 16-02-2016, 08:09   #2946
Fooji
ford::average

Imię: Piotr
Model: Nissan X-trail
Silnik: 1.6
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Założone. Za poradą kolegi @pgrob kupiłem 20 zł droższy moduł, ale z Bielska, więc i tak zaoszczędziłem na przesyłce. Do tego trafił mi się z poucinanymi wtyczkami, więc nie musiałem kombinowac dodatkowo pinów. Zrobiłem zgodnie z opisem z tego wątku piny z gniazda aux wypiąłem i wstawiłem do wtyczki modułu (okazało się że nie za bardzo pasują, więc wcisnąłem na siłę). Podpiąłem również masę z pinu 33 i 34 do masy auta. Wszystko działa. Niestety jest jedno ale - coś nie tak jest chyba z mikrofonem (kabli od mikrofonu nie ruszałem). Rozmówca słyszy jakieś dziwne trzaski i dźwięk jest zniekształcony. Czy powinienem moze zmostkować masę mikrofonu z masą aux tak jak sugeruje kolega @erzyk w poście nr 1935 ?

cytat z w/w postu:

Cytat:
Napisał erzyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tu należy zaznaczyć że pin 6 to masa sygnałowa dla dźwięku liniowego z gniazdka AUX lub w przypadku modułu BT stereo to linia dźwięku właśnie dz tego modułu, natomiast pin 10 to masa sygnałowa mikrofonu. Są to różne masy! W moim przypadku instalacja ma gdzieś wcześniej połączoną masę mikrofonu z masą wejścia AUX więc musiałem tak naprawdę dołożyć pin nr 10 i zmostkować go z pinem 6, tak aby masa ta była wspólna dla obu sygnałów. W przeciwnym wypadku, albo mikrofon nie będzie działał albo sygnał stereo będzie płaski, tak jakby o brzmieniu karaoke
pomoże ten sposób, czy to tylko ma znaczenie przy NX (ja mam FX)?
Fooji jest offline   Odpowiedź z Cytatem