Odp: "Płukanka" silnika przy wymianie oleju
Cześć. Miałem do tej pory zalane 10W40 Mobila. Nie wiem kiedy poprzednio był zmieniany olej w moim FF MK2 1.6 Duratec. Chcę przejść na olej F 5W30 tak jak podaje specyfikacja techniczna. Aktualnie olej jest czarny. Ubytek jaki zauważyłem to może 100 ml na przejechane 1000 kilometrów. Olej sprawdzałem po 5 minutach jak zgasiłem silnik i minimalnie nierówno stał także możliwe że oleju nie wziął nic. Zastanawiam się nad płukanką Moly, ale nie wiem czy nie wymienić oleju drugi raz po przejechaniu 3000km. Nie chodzi o to, że mam obawy przed rozszczelnieniem (ok, są zwolennicy że to fakt inni, że mit ale nie o to bezpośrednio chodzi) ale czy taka metoda podwójnego zmienienia oleju, który też ma właściwości czyszczące będzie mniej agresywna a równie skuteczna? Olej fordowski F 5W30 dlatego, że robię bardzo krótkie odcinki, po 7 i po 1,5 kilometra. Do sklepów, i do biura. 99% jazdy to miasto. Na odcinku 15 km 30 razy ruszam z pierwszego biegu, a czwarty wrzucam podczas tej strasy na niespełna minutę.
|