Temat: [Focus 2008-2011] "Płukanka" silnika przy wymianie oleju
View Single Post
Stary 16-02-2016, 23:34   #66
budzio18
ford::average

Imię: wojtek
Model: C-MAX
Silnik: 1,6 90KM TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: "Płukanka" silnika przy wymianie oleju

Cytat:
Napisał tomosky Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Instrukcja do danej płukanki jaką kupisz jest zawsze na opakowaniu, ogólna zasada jest zawsze taka sama:
1. Płukankę lejesz do już rozgrzanego silnika (temp robocza, czyli 90st na układzie wodnym 80~110 temp oleju).
2. Odpalasz auto i odczekujesz odpowiednią ilosć czasu podaną na opakowaniu (w zależności od rodzaju płukanki od 5 do 15 minut)
3. Gasisz auto i całkowicie standardowo spuszczasz olej , jedyne co to zaleca przed odkręceniem śruby spustowej wyciągnięcie bagnetu/ odkręcenie korka wlewu oleju, żeby nie wytwarzało sie podciśnienie - płukanki mają 2 zadania a) rozpuścić zalegający w zakamarkach nagar i oczyścić powierzchnie wewnątrz b) zwiększyć dynamikę wymiany oleju - czyli olej jest nieco rzadszy, dzięki czemu szybciej wylatuje z miski i więcej syfu za sobą zgarnia (w misce prawie nic dzięki temu nie zostaje) dlatego ważne jest, żeby powietrze mogło wejsć druga stroną.
Dzieki za instrukcje

Cytat:
Napisał tomosky Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BTW: @budzio18 widzę, że masz 1.6TDCI 90KM tak jak ja (ja mam z stałą geometrią), ja miałem "szczęście" kupić auto po osobie która niestety serwisowała auto tylko w ASO zgodnie z ich terminami wymian/przebiegów i u mnie dopiero po 3 wymianach oleju (za każdym razem z płukanką PRO-LINE LM2662 -> Engine Flush LM2640 -> PRO-LINE LM2662) nowy olej(czwarty z kolei) po wymianie był na bagnecie i w silniku po zalaniu nadal bursztynowy i utrzymał sie w takim odcieniu przez dłuższy czas - strasznie syfi ten silnik do oleju.... Dla porównania w Mondeo MK3 2.0TDCI już po drugiej wymianie oleju z płukanką olej był przez kilka miesięcy przezroczysty i jak sie regularnie go zmieniało to taki pozostawał nawet używając zwykłej nafty do wymiany oleju.
TAK 1,6 TDCI ze stała geometria , tez byl "serwisowany"... jak go kupiłem bałem sie płukanek i wogole dlatego wymieniłem olej i wymieniam co 10tys. ale teraz bedzie to juz płukanka i zmiana na oleju na inny...
dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
budzio18 jest offline   Odpowiedź z Cytatem