View Single Post
Stary 17-02-2016, 23:37   #1
Focus 1.8 TDDI, 2003
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Ford Focus 1.8 TDDI
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2003
Domyślnie Czym uszczelnić miske silikon, czy masa? I inne...jaki pasek i filtry?

Witam koledzy!
Nastał czas kilku wymian i poprawek eksploatacyjnych mojego Focusa 1.8 TDDI. Na początek chciałbym poradzić się czym uszczelniacie miske olejową, są drogie masy uszczelniające i tanie silikony, co jest lepsze? Czy jest jakaś różnica? Czy jednym i drugim można zrobić robotę? Słyszałem, że silikon i olej nie najlepiej się trzymają . Co wybrać i jakie firmy ewentualnie macie sprawdzone? Widziałem w Castoramie silikon K2 tubke za 9zł, ale się cykam żeby 2 razy nie robić jak nie ogarnie.
Inna kwestia to poduszka pod skrzynią też mi stuka przy ruszaniu z jedynki, miałem już wymienianą ale wstawili mi tą tańszą nie wiem nawet jakiej marki, jaką brać?
Pasek wieloklinowy jakiej marki? Nie wiem czy prawda, że jak za twardy mimo że nowy może piszczeć ponoć BOSCHa.
Ostatnia kwestia to filtry potrzebuje oleju, kabiny i powietrza, co polecanie? Myśle o Filtronie, czy komuś może podpadł?
Pytania może banalne, ale tym razem sam się przybieram do wymiany, dlatego pytam bo nie jestem fachowcem a sam chce to ogarnąć, to żeby zrobić płynnie i sie nie uczyć na błędach.
dzieki i pozdrawiam
Focus 1.8 TDDI, 2003 jest offline   Odpowiedź z Cytatem