Odp: Komunikat o niskim poziomie płynu spryskiwaczy szyb
Ponieważ padła mi ostatnio pompka od spryskiwaczy szyb, to zacząłem badać temat czujnika niskiego poziomu płynu. Po przejrzeniu schematów, tego co dostępne jest na allegro i tego co miałem zamontowane w samochodzie wnioski mam takie:
I. kwestia wiązki
Inaczej niż mk2, w mk3 instalacja elektryczna pompki spryskiwaczy i czujnika jest rozdzielona. I tak, przewód do pompki spryskiwacza szyb biegnie bezpośrednio od BCM i kończy się wtyczką do pompki. Wg schematu, przewód czujnika biegnie z BCM i kończy się wtyczką przed zbiornikiem spryskiwaczy, do której doprowadzone są też przewody do pompki sp. reflektorów. Z drugiej strony do tej wtyczki podłącza się krótką wiązkę rozdzielającą się na wtyk do czujnika i pompki sp.reflektorów.
Wygląda więc na to, że w fordzie wymyślili, że co do zasady czujnik będzie w samochodach z układem spryskiwaczy reflektorów, a więc z ksenonami. W moim samochodzie okablowania do podłączenia czujnika, podobnie jak pompki s. reflektorów nie ma. Niewykluczone, że były wypuszczone samochody z pełną wiązką komory silnika ale bez ksenonów. Można zatem poszukać czy nie ma czasem doklejonej wtyczki gdzieś przy przewodach do zbiorniczka, jednak od góry może być ciężko to zweryfikować. Pewniej więc jest sprawdzić czy przewód do czujnika wychodzi z BCM - wtyczka C1 pin 13 (drugi przewód z czujnika to masa). Jeżeli jest rzeczywiście tak, że instalacji czujnika towarzyszy instalacja pompki sp. reflektorów to można sprawdzić, czy w skrzynce bezpieczników w komorze silnika jest przekaźnik R9, albo czy w miejscu gdzie się go wkłada są w podstawce konektorki- u mnie nie ich nie ma.
Jeżeli nie ma przewodów to uzupełnienie instalacji czujnika wymaga zatem przeprowadzenia przewodu z BCM - złącze C1 pin 13, przez ścianę grodziową do czujnika, i drugiego od czujnika do masy, którą akurat można znaleźć zaraz obok zbiorniczka nad kołem.
Dołożenie okablowania do pompki spryskiwacza reflektorów to już wyższa szkoły jazdy bo niezbędne byłoby m.in. uzupełnienie konektorów w skrzynce bezpieczników pod przekaźnik, co pewnie jest wykonalne ale bez wytargania tej skrzynki raczej by się nie obyło.
II. kwestia zbiorniczka na płyn
Są ich trzy rodzaje:
1. zwykły z miejscem pod pompkę spryskiwacza szyb- niestety inaczej niż mk2, gdzie do każdego zbiornika można dołożyć czujnik robiąc otwór w zaznaczonym miejscu, w tym podstawowym w mk3 nie ma wyprofilowanego pod czujnik zagłębienia;
2. o zwiększonej pojemności, z miejscem na czujnik oraz pompki do sp. szyb i sp. reflektorów - wiadomo do aut z ksenonami;
3. zwykły z miejscem na pompkę spryskiwacza szyb i ...czujnik.
Istnienie tego ostatniego rodzaju przeczy trochę temu, że instalacja czujnika i spryskiwaczy ref. występuje zawsze razem, ale może być tak, że takie zbiorniczki były montowane dopiero po FL i jest tam inaczej rozwiązana kwestia wiązki do podłączenia czujnika. Sam właśnie taki kupiłem i według oznaczeń jest z 2015 r.
Pozostaje jeszcze kwestia, czy czujnik trzeba aktywować- w focccusie nie znalazłem odpowiedniego parametru, ale coś mi się nie chce wierzyć, że nie ma takiej konieczności. Jak wymieniałem zbiornik to nie miałem czasu bawić się w przeciąganie przewodu do BCM więc póki co czujnik mam jeszcze nie podłączony i nie zweryfikowałem czy wystarczy samo podpięcie do BCM. Zresztą podłącze go jak uda mi się znaleźć odpowiednia wtyczkę, bo z racji jego umiejscowienia i warunków jakie w tym miejscu panują kombinowane połączenia mogą nie zdać egzaminu.