View Single Post
Stary 20-02-2016, 19:31   #1
intercoolerwrx
ford::amateur

Model: focus mk1
Silnik: 1.6 zetec se
Rocznik: 2003
Domyślnie Szarpanie, wyciek, obroty, muł brak błędów.

Witam Serdecznie,

Dokonałem zakupu forda focusa 1.6 Zetec SE ze świadomością spadających obrotów na biegu jałowym nawet 400 i sporadyczne gaśnięcie po mocnym hamowaniu. Nie to jest problemem ale może sprzyja innym dolegliwościom które są moim utrapieniem ( samochód był podłączany pod komputer i zero błędów ) ale do rzeczy:

1.Focus gubi moc, zarówno na niskich obrotach jak i wyższych potrafi przerwać lub złapać kangura po zmianie biegu. Rozwiązaniem tego problemu jest o dziwo odłączenie wtyczki od czujnika na przepustnicy. Wtedy samochód odżywa. W zeszłym roku wymieniona cewka i kable przez poprzedniego właściciela.

2. Duże spalanie w mieście 12-13 litrów PB przy delikatnej jeździe bez korków.

3. Na biegu jałowym po ustabilizowaniu obrotów ~800 nierówno pracuje, drgania na desce.

4. Komputer podczas postoju pokazuje spalanie 0,7-1.1 l/h poprawnie?

5. Najważniejszy problem. Wyciek płynu chłodniczego między świecą 1 i 2. Wydaje mi się że jest to brok. Niemniej jednak większość przypadków wycieków to broki wciskane u mnie jest dokręcany na klucz imbusowy. Zapewne dokręcany bo jeszcze się tam nie dostałem. Ciężko znaleźć taką śrubę w sklepach online. Czy można to czymś uszczelnić? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
intercoolerwrx jest offline   Odpowiedź z Cytatem