Cytat:
Ufff... Przebrnąłem jakoś przez 1990 postów i mam jeszcze pytania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Luki, z tego co wiem, szyby oryginalnie przyciemniane są chemicznie - natryskowo i wypalane w piecu, kiedyś o tym czytałem i z grubsza tak to było przedstawione, nie wiem czy teraz też tak się robi. W salonie w wystawowym mk5 przyciemnione szyby były naprawdę ciemne, nie jak w innych autach (innych marek) "trochę ciemniejsze" niż fabryczne zazielenienie pod klimę. Widziałem w ofertach kilku dealerów auta "od ręki" przyciemnione przez salon, wtedy z pewnością użyto folii. Ja przyciemniłem sobie stare auto najtańszą folią i efekt był na 4+. Największy minus to podatność na zadrapanie i uszkodzenie folii przez twarde elementy przewożone w aucie. Przyciemnienie szyb w dobrym zakładzie kosztuje od 300 do 500zł. Za 800zł masz oryginalne przyciemnienie fabryczne, według mnie warte pieniędzy.
Nikt za Ciebie decyzji z kolorem nie podejmie, nie mniej jednak:
Frozen White wygląda zdecydowanie lepiej, choć to wyzwanie do utrzymania dobrego wyglądu auta. Tectonic choć wygląda na praktyczny kolor, to uważam go za najbrzydszy z gamy. Proponuję Ci coś pomiędzy czyli srebrny. Praktyczny i stosunkowo neutralny, a mk5 w srebrnym wygląda smukło i optycznie powiększone.
Cokolwiek wybierzesz, i tak będziesz happy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. brawo za wytrwałość, mi ten temat jak go znalazłem zajął więcej jak tydzień, czytając "w przerwach na fajka"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A to dobre! myślałem nad możliwym rozwiązaniem takiego systemu, po tym jak lata temu Hołek pokazywał w TV jak przeskakiwać dziury przez depnięcie w hamulec tuż przed dziurą i wykorzystanie ugięcia zawieszenia, które odprężając się po dohamowaniu zmniejsza skutek wpadnięcia koła w dziurę... choć to w zależności od prędkości, precyzji dohamowania i wielkości dziury działało tylko na przód lub w super sprzyjających warunkach - na całe auto...
film z linka zrobił na mnie ogromne wrażenie! Może wygląda trywialnie ale to nie lada wyzwanie, bardzo jestem ciekaw jak to wygląda od strony technicznej... amortyzator mięknie? Wtedy sprężyna go szybciej wypchnie do dziury.. Twardnieje? Wtedy zatrzyma koło w poziomie ale lądowanie na krawędzi dziury będzie bolesne.. Progresywnie? więc jak szybko amortyzator jest regulowany.. 1000Hz? Niemożliwe! Jak wykrywany jest początek dziury? Z nagłej zmiany stopnia wysunięcia amortyzatora? Jednym słowem od strony technicznej kawał dobrej roboty, bo to są systemy które geniusz zaprojektował prosto (jak ABS), albo wymagają naprawdę konkretnych komputerów, czujników i algorytmów, wtedy szacun za implementację takich rozwiązań w aucie z segmentu D. Progresywne zawieszenie regulowane w czasie rzeczywistym (w milisekundach) to jak wyzwanie rodem z Boston Dynamics:
https://www.youtube.com/channel/UC7v...4nOGp8TyDk7RcQ
Czasem genialne proste rozwiązania mają problem z dotarciem do zastosowania masowego, np koła z rolkami..:
https://www.youtube.com/watch?v=IlmKcohyXG0
Magnes pomimo, że jest przedziwną energią i siłą "znikąd" choć jest w każdej dziedzinie naszego życia nie stał się źródłem darmowej energii, i choć zawdzięczamy mu elektryczność i wiele otaczających nas urządzeń, w szczytowym momencie został użyty do budowy super szybkich pociągów, nie wypycha jednak statków na orbitę.
Samochody, choć wciąż się rozwijają i na przestrzeni nawet 3-5 lat jesteśmy wskazać różnice i rozróżnić generacje samochodów, wciąż widzimy rozwiązania niezmienione sprzed 100 lat. Ewolucja samochodów, choć nabiera tempa, wciąż stawia mrówcze kroki. Wprowadzenie takich systemów jak przeskakiwanie dziur w mojej ocenie to kroki milowe w tej mrówczej skali. Tak jak kontrolowane strefy zgniotu i ESP, to kamienie milowe w ewolucji aut. Otwiera to drzwi do szeregu całej serii nowych rozwiązań.. Mamy niwelowanie hałasu dzięki mikrofonom i emitofanej kontra fazie? (technologia sprzed 30 lat..) Za parę lat może podobny algorytm znajdzie się w naszym zawieszeniu.. po co wtedy remontować drogę Piotrków - Częstochowa? Wystarczy w menu wybrać tryb Polska Droga
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Się nagadałem!