"Humorzasty" silnik
Cześć,
na wstępie chciałbym się przywitać jako nowy na forum.
Mam do Was pytanie dotyczące dziwnego zachowania mojego Focusa. Otóż od zakupu ponad 2,5 roku temu miewa on swoje "humory". Polegają one na tym, że jednego dnia samochód bardzo przyjaźnie reaguje na pedał gazu, jest elastyczny już "z dołu", pracuje gładko i bez zbędnych wibracji. Zdarzają się jednak dni, kiedy silnik na wciskanie gazu reaguje głośnym "nie rób mi tak!". Jest wtedy dużo gorzej z momentem na niskich obrotach i kultura pracy silnika jest zauważalnie gorsza. Nie jest jednak tak, że brakuje mocy, czy nie mam momentu przy wyższych (+1800) obrotach. Osiągi nadal są takie same, ale okupione dużo mniej przyjemnym obcowaniem z samochodem.
Przepraszam za taki może trochę zbyt poetycki opis, ale to są naprawdę niuanse i ciężko to jakoś zmierzyć, czy bardziej technicznie opisać. Ja się do tego już przyzwyczaiłem po 35k km, ale noszę się z zamiarem chiptuningu i wypadało by przed tym zabiegiem wyprostować niektóre sprawy i liczę, że może ktoś z Was miał doświadczenie z takim zachowaniem samochodu.
Oczywiście błędów żadnych nie mam, żadnych namacalnych objawów jakiejkolwiek usterki nie zauważyłem.
PS. Czy każdy sinlik 1.8 TDCI jest aż tak wrażliwy na rodzaj tankowanego paliwa? Różnica w zachowaniu pomiędzy zwykłym ON w porónwaniu do takiego z liczbą cetanową >=54 jest wprost nie do opisania, jakbym kompletnie innym samochodem jechał.
|