Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???
Było pisane wiele razy że z dziurą w tłoku jak i wadliwymi pompami olejowymi miały silniki z początku produkcji do chyba 2012 Góra 2013 wszystkie silniki od 2014 mają już dużo ulepszeń i mam nadzieję że z nimi wszystko ok.
Dla potwierdzenia mam fakt stwierdzony i opisany w tym wątku ale kilka stron wcześniej, że spotkałem na stacji Orlen dużego transita na bliźniaczych kołach wersja furgon plus agregat chłodniczy na dachu w tych transitach jest tylko motor 2.2 155km i auto po roku eksploatacji miało na liczniku coś około 220 tyś km PO ROKU!!!
Kierowca powiedział mi że auto jeździ dzień i noc i wymieniali tylko klocki hamulcowe i chyba tarcze z przodu.
Do tego zmiany oleju robili chyba co 50 tyś. Tak jak jest w książce serwisowej.
Więc dla tych co mówią że są dziury w tłoku to mówią o modelach do 2013
Więc silnik jest już na rynku jakiś czas i jest dość dopracowany.
Jak będzie z nowym motorem 2.0 biturbo czas pokaże???
Dodam jeszcze że ja 2009 roku jak kupowałem transita nowego z salonu miałem do wyboru 2.2 i 2.4 kiedy już było wiadomo że będą tylko 2.2 i też miałem dylemat.
Bo stare motory 2.4 136Km miały wadę w rozrządzie bo nie wytrzymywały dużych przebiegów i potrafiły pęknąć a co znaczy pęknięty łańcuch rozrządu to chyba każdy wie.
Do tego pierwsze wersje skrzyń biegów miały problem z 6 biegiem więc też się bałem.
Ale w salonie sprzedawca uspokoił mnie i mówił mi że stary silnik 2.4 jest już teraz naprawdę dobrym silnikiem.
I te wszystkie błędy zostały wyeliminowane.
I miał rację bo zrobiłem tym silnikiem 230 tyś km bez żadnej awarii a silnik miał u mnie ciężko bo ciągałem przyczepę z plandeką i przez 230 tyś nic się nie zepsuło nawet sprzęgło i dwumasa była jeszcze ok.
Więc tak samo może być ze starym motorem 2.2 155km który błędy wieku dziecięcego już na za sobą a nowy 2.0 to się dopiero okaże jaką będzie miał trwałość.
Ostatnio edytowane przez lukas_ko ; 21-02-2016 o 22:31
|