View Single Post
Stary 22-02-2016, 10:39   #18
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Przesiadka po MK2FL na ??? czyli fan Focusa nie wie co dalej

Szanowni Państwo
Przepraszam, że podbijam temat pod tak długim czasie, ale zmieniły się trochę moje priorytety a ostatnie historie z autem doprowadzają mnie do prawie kompletnej rozpaczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (no może bez przesady, ale wiecie jak to jest jak się patrzy na ukochane auto a potem na stan konta i nadchodzi ta myśl, że trzeba się rozstać i to jak najprędzej).

Ale po kolei. Zaznaczę tylko, że odkąd zakupiłem Focusa MK2FL, wymieniłem wszystkie opony na nowe (koszt jakieś 2500 zł). Na opony nie oszczędzałem, ale też nie wydawałem nie wiadomo jakich sum, bo 1.6 benzyna 16V 100KM to nie ST czy RS żeby nie wiadomo jakie ogumienie było.
Po wymianie opon mniej więcej po roku okazało się że jedna opona nadaje się do wymiany bo nie było zbieżności. Oponę wymieniłem, zbieżność zrobiona.
Miesiąc póżniej inną oponę trafił szlag, bo wpadłem w dziurę i oponę rozerwało. Od roku walczę z urzędem aby odzyskać pieniądze. Jak już wymieniłem kolejną oponę, to zrobiłem zawieszenie (końcówki drążków itp) i znowu zrobiłem zbieżność i wyważenie kół.

Tydzień temu pojechałem na przegląd, okazało się że przegląd nie przeszedł i znowu opona do wymiany a przy okazji zauważyłem że jedna z tych co mają niecałe 2 lata też już niedługo będzie się prosić o zmianę.

W tym momencie mam już trochę dość, jeśli chodzi o te zmiany opon. Zdarza mi się jeździć na krawędzi przyczepności co pewnie wpływa na zużycie opon, ale nie zdarza mi się ruszać z piskiem opon (bo po pierwsze - na suchym szybciej zużyje sprzęgło niż te 100KM silnik da radę pokręcić oponami 225, a po drugie ESP na to zbytnio nie pozwala, choć nie jest to kontrola trakcji przy starcie (start control)) i nie zdarza mi się hamować żeby załączał mi się ABS. Stąd za te opony, mam swojego auta dość.
Druga sprawa - od dwóch lat walczę z problemem że trzesię mi kierownicą przy prędkości 70mil/godzinę. 3 różne zakłady mechaniczne orzekły że tego się panie zrobić nie da, chyba że wymieniamy wszystko wraz z wyrzuceniem 18" kół i wstawieniem 16" (takie jak były oryginalnie). Na to oczywiście się nie zgadzam. Jak już wspominałem wcześniej, zawieszenie było sprawdzane wielokrotnie, opony i koła sprawdzone, zbieżność robiona już 3 razy. Tu mam dość.

Sprawa kolejna - check engine i błąd P0402 czyli niewydolność układu katalizatora, choć strony z ODB podpowiadają że wystarczy wymienić sensor. Co dziwne błąd ten znika po wymianie świec na około pół roku czy nawet rok.

Czyli ogólnie - auto powoli będzie skarbonką a zawieszenie (mimo że ukochane) doprowadza do szału. Myślałem ciągle na Focusem MK3 i żonie również takie auto odpowiada. Sami mieliśmy wypożyczonego Focusa MK3 w automacie z: automatyczne światła, automatyczne wycieraczki, felgi 17", przyciemniane tylne szyby, tempomat, nawigacja. Tym autem poruszaliśmy się przez kilka dni i właśnie przez tego MK3 uznałem że warto wejść w Focusy.

Ale do rzeczy:
Powiększa mi się rodzina - i na wstępie tak z grubej rury ale uspokajam, że nie będzie to dziecko tylko pies i to nie mały pies - bo golden retriever. I tak przez to że mi się powiększa rodzinka uznałem, że MK3 w hatchbacku, to niekoniecznie dobry wybór ze względu na ten bagażnik z półką (odpinaną). Dzień w dzień jeżdżę do mojej żony do pracy aby albo ją zawieźć do pracy, albo przywieźć, ale bajer polega na tym, że żona posiada rower Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli jak ma na rano, to ją z rowerem zawożę a jak ma na popołudnie to ją z tym rowerem przywożę do domu. A chodzi mi o to, że dzień w dzień otwieram klapę bagażnika, odpinam półkę, wrzucam ją za fotele przednie, składam siedzenia tylne, wkładam rower, jadę do domu, wyciągam rower, rozkładam tylne fotele z powrotem do pozycji siedzącej, wyciągam półkę, zakładam półkę, zamykam klapę.

Tak wiem - zaraz ktoś podpowie żebym założył relingi albo uchwyt rowerowy na tylną klapę. Powiem tak - szybciej wrzucić do bagażnika niż bawić się z tymi uchwytami. Co innego wyjazd na wakacje z rowerami (albo na weekend), co innego codzienna przejażdżka z miejsca pracy.

Jak pomyślę, że teraz dojdzie mi podobna sytuacja z psem, to zaczyna marzyć mi się jednak autko większe typu kombi z rozsuwaną roletą, a nie odpinaną półką.

I nareszcie dochodzimy do podsumowania tej zawiłej wypowiedzi.
Potrzebuję chyba inne auto niż Focus MK3 Hatchback.

Pierwsza myśl - "Kurcze, kiedyś wypożyczyłem nową Skodę Fabię 1.2 Kombi i pewnie świetnie by się sprawdziła i byłaby niedroga w zakupie i utrzymaniu. Paliła też śmieszne ilości paliwa". Podążając tą myślą - szybko zajrzałem na autotradera i jak spojrzałem na zdjęcia wnętrza - przypomniało mi się, że to auto w środku (mimo że wyprodukowane w 2013 roku) wygląda jak Fiat 126p po liftingu. Bida z nędzą i podejrzewam że nawet "wypaśna" wersja Fabii to coś 3 klasy biedniejszego niż Focus MK2FL. A dalej po prostu nie wiem czego szukać.
Przedział cenowy to £5000-£8000 czyli jakieś 30 000 - 45 000 złotych. Auto raczej wezmę w raty a Focusa sprzedam jak najszybciej się da mając nadzieję dostać za niego jakieś £2000 - £2500 czyli 11 000 - 15 000 złotych.

Czy jest w stanie ktoś podpowiedzieć, jakie auto nadałoby się do codziennej jazdy do pracy, z niskim spalaniem (Focus MK2FL 1.6 100KM to żart jeśli chodzi o osiągi w stosunku do spalania), żeby miało coś w rodzaju rolety z tyłu i żeby w środku nie wyglądało jak tanie auto z najtańszego plastiku? Skóry nie lubię, przydałby się tempomat, jakiś ładny wyświetlacz, auto raczej w benzynie bo do diesli (po polskich przebojach) się po prostu zraziłem, fajnie byłoby mieć automatyczne światła i wycieraczki, skrętne reflektory, kierunkowskazy w lusterkach czy chociaż DRL.
Z takich bajerów jak tempomat aktywny czy czujnik martwego pola to podejrzewam że mogę zrezygnować już z góry bo moja półka cenowa nie jest zbyt szeroka.

Wiem że wpis jest długi, ale sam przeglądam ogłoszenia i nie wiem nawet co w dzisiejszych czasach jest na tyle godne uwagi, żeby automatycznie odrzucić inne.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem