Odp: Czy nasze autka mają blachę ocynkowaną ?
Chyba nie dokońca tak jest. Z tego co wiem to ponoć wybiórczo niektóre elementy są ocynkowane ale to jest ich bardzo mało. Kiedyś się pytałem w serwisie ASO przy jakiejś naprawie gwarancyjnej to taką dostałem odpowiedź.
Modele transita od 2009 roku mają chyba 8 lat gwarancji producenta na perforacje nadwozia. Ale aby ta gwarancja była czynna to trzeba raz w roku jechać do ASO na przegląd nadwozia ale nie dłużej niż rok od poprzedniego przeglądu.
Koszt takiego przeglądu to coś około 100-150 zł nie pamiętam dokładnie.
Ale jeżeli wówczas macie wszystkie przeglądy podbite w książce serwisowej to każda korozja lub naprawa lakiernicza jest usuwana na koszt Forda.
Tylko pod warunkiem że nie ma żadnych uszkodzeń zewnętrznych czyli wgnieceń, odprysków lakieru itp.
Najlepiej jak się pojawią pierwsze ślady korozji odrazu udać się z reklamacją do ASO bo jak się pojedzie po roku to korozja będzie w tak zaawansowanym stadium że ciężko będzie stwierdzić co było przyczyną.
Piszę to bo jeździłem z Transitem przez 5 lat do serwisu i wszystko miałem na koszt ASO usunięte.
Ale raz jak pojechałem z uszkodzonym progiem to nie chcieli mi tego uznać bo pokazali mi że było delikatne wgniecenie i od tego zaczęła się korozja.
Na szczęście uznali mi to też.
P.S.
Nowy Transit od 2014 roku ma 12 lat gwarancji na perforacje nadwozia. I potwierdzam że jest dobrze zabezpieczony bo po 1.5 roku nie mam nigdzie żadnych śladów korozji. A Poprzedni model w tym samym czasie już był malowany w ASO na gwarancji
Ostatnio edytowane przez lukas_ko ; 22-02-2016 o 17:39
|