Temat: [Focus 2011-2014] Podłokietnik do wersji Trend
View Single Post
Stary 23-02-2016, 17:12   #19
jadja
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: Focus MK3 2011 Trend
Silnik: benzyna 1,6 105 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Podłokietnik do wersji Trend

Odświeżam temat. Teraz już wiem, że mieszka nie trzeba zmieniać, co więcej nie trzeba go demontować. Po odpięciu zatrzasków da się przełożyć do nowego tunelu. najwięcej problemów przysporzyła mi blacha mocująca tunel, ta najbliższa pasażerów z tyłu, za dźwignią ręcznego. Jest inna niż ta ze zwykłego. Zobaczywszy, że na Allegro nie występuje, podjąłem się przeróbki posiadanej. Przyciąłem z szerokości, dospawałem dwa grube płaskowniki, przewierciłem dziury i nagwintowałem. To brzmi prosto, ale walczyłem tylko z tym 3 godziny. Dała się jednak zamontować bez rozbierania znowu całości tunelu. Nie jest łatwo, ale podważając ostrożnie tunel od tyłu, wytworzyła się dostateczna szczelina na trudny montaż. Trudne też było empiryczne dociekanie co i gdzie jeszcze zawadza aby tunel dotknął wykładziny. Docinanie i pasowanie. Już bym chyba tego nie powtarzał, lepiej zdemontować tunel. W nowym tunelu, koło ręcznego zamontowałem elegancki, podświetlany wyłącznik chwilowy, służący do wyzwalania sygnału pilota garażu. Elektronikę tego pilota ukryłem przed lusterkiem wstecznym, zasilanie 12V a akumulatora. Bardzo wygodne rozwiązanie. Polecam.
jadja jest offline   Odpowiedź z Cytatem