View Single Post
Stary 24-02-2016, 11:21   #233
bula1235
ford::beginner

Model: Mondeo MkIV GoldX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Zamiana fabrycznego licznika (zegarów) na Convers +

Witam Szanownych kolegów,
W ubiegły weekend wymieniłem fabryczne zegary w moim Mondku przedliftingowym na Convers+ z modelu poliftingowego.Oczywiście na wyświetlaczu świeci się kontrolka poduszek, a jeszcze nie zdążyłem umówić się na wgranie rosyjskiego softu i korektę przebiegu na prawidłowy (Convers ma dużo niższy niż rzeczywisty).
Wczoraj zostałem zatrzymany przez patrol drogówki i Pan Policjant zatrzymał mi dowód oraz chciał nałożyć manda karny na podstawie art. 132 ust 1 pkt 1 litera b "zagraża porządkowi ruchu". Odmówiłem przyjęcia mandatu, próbując tłumaczyć iż sterownik poduszek jest na innej magistrali i mogę mu wyświetlić ForScanem rezystencje każdej poduszki aby pokazać, że układ jest sprawny.Niestety Pan Policjant stwierdził, że nie jest elektrykiem samochodowym i swojej decyzji nie zmieni. Co sądzicie w tym przypadku? Miał rację? Co mogę jeszcze dodać na swoją obrone? Spotkaliście się z takim przypadkiem? Doradzcie co robić?
Aby odzyskać dowód muszę udać się na SKP - rozumiem, że po wgraniu rosyjskiego softu i korekty na prawidłowy przebieg nie będę miał problemu z odzyskaniem dowodu rejestracyjnego (zakładam, że pozostałe układy na badaniu okażą się w pełni sprawne).

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka
bula1235 jest offline   Odpowiedź z Cytatem