Temat: [Mondeo 2014- ] Tapicerka Miko Suede w praktyce
View Single Post
Stary 24-02-2016, 19:26   #21
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
Domyślnie Odp: Tapicerka Miko Suede w praktyce

Cytat:
Napisał Rothmans Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
T
Miałem skórzaną kierownice w mk3 od Java car- wytarła sie po 5 latach i 150 tys km - czy oryginalna by się nie wytarła mocniej - nie wiem.
Ja miałem oryginalną 7 lat i 140 tys. km i była w rewelacyjnym stanie.

Bump: Zapytałem dziś jaka byłaby cena wymiany skórzanej tapicerki foteli i kanapy na alcantarę perforowaną tak, żeby środkowa cześć siedzisk i oparcia była w alcantarze, natomiast pozostała część fotela w oryginalnej skórze. I oto, co dostałem z 2 zakładów (de facto losowo wybranych, 3 niestety nie odpowiedział jeszcze):
1)
- czas realizacji to około 7 dni od momentu przyjścia materiałów
- z racji, że w Polsce dostępne są głównie podróbki alcantary zamawiają w Niemczech
- koszt około 800 zł za metr.
- wykonanie usługi zmiany obicia foteli w oryginalnej alcantarze oraz skórze naturalnej to koszt za wykonanie fotela wynosi 1970 zł oraz kanapy tylnej 2990 zł
- jeśli decydować się nie na alcantarę a na skórę naturalną to koszt wymiany fotela zaczyna się od 1090 zł oraz kanapy od 1590 zł
- w przypadku wybrania imitacji alcantary oraz skórzanych bokach koszt za fotel wynosi również 1090 zł jednak imitacja jest daleko do oryginału
- lepiej wymienić boki skóry na nowe z tego względu, że jak wyprują starą nić to zostaną małe widoczne dziurki po igle więc zalecają wymianę całości
- w razie gdyby zostawić starą skórę to cena byłaby niższa o 150 zł na 1 szt. fotela i 250 zł na kanapie czyli łącznie 550 zł taniej
- można wymienić również boczki drzwi: jeśli byłaby na nich skóra naturalna to koszt w przypadku dostarczenia całych boczków drzwi wynosie 390 zł za sztukę lub też jeśli dostarczy się same elementy wewnętrzne (należy zlecić komuś rozspawanie i później ponowne zespawanie tego elementu w boczkach drzwi) to mogą to zrobić w kwocie 230 zł za sztukę.
- w przypadku gdyby chcieć alcantarę na boczkach to koszt w pierwszej wersji wyniesie 590 zł za sztukę lub też 430 zł jeśli dostarczy się rozspawane elementy.

2)
- szacunkowy koszt wymiany skóry na środkach 4 miejsc na perforowaną Alcantarę to ok. 2400 zł netto
- zajmuje to 1,5 dnia
- czas dostawy Alcantary - 4 dni od zamówienia i wpłacenia zaliczki w wysokości 1200zł
- oryginalna Alcantara jest włoska i tylko takiej używają
- są różne zamienniki - 10 razy tańsze, ale żaden nie ma certyfikatu UV i wyblaknie w ciągu kilku miesięcy, więc ich nie używają
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem