View Single Post
Stary 25-02-2016, 08:21   #9
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Wyciszenie,wytłumienie,podniesienie komfortu jazdy co i jak ?

Ja wiem, że to może być lekkie świętokractwo w takim temacie ale wale. Kupiłem to w nieszczęsnych czasach, w których do pracy dolatywałem a nie dojeżdżałem. W kiosku na lotnisku, takie coś:
http://www.dbamosluch.pl/pl/home/296-flyfit.html

Myślałem, że to zwykłe stopery i że odetną mnie całkiem od arcyciekawego świata pokładowego. Niestety byłem w błędzie. Te stopery tną głównie częstotliwości dźwięku silnika i szumu powietrza. Ciągle słyszałem innych pasażerów. W samolocie średnio mi to odpowiadało ale w samochodzie na autostradzie sprawdza się idealnie. Szumy tnie a radia/muzyki ciągle można słuchać. Oczywiście współczynnik audiofilski na tym cierpi ale jak dla mnie wciąż akceptowalne. Dla tych co podróżują samotnie albo tylko z dorosłymi to świetna sprawa. W tej chwili nie wyborażam sobie jazdy autostradą bez nich.
Stopery są silikonowe i fajnie układają się w uchu. Kilka minut i ich nie czuć. Co ciekawe zanim się w uchu rozgrzeją i dopasują mija chwila dlatego stopień w jakim tłumią zwiększa się w tym czasie dosyć płynnie. Początkowo ma się wrażenie, że nic nie dają ale jak się je wyciągnie podczas jazdy 150kph czy szybciej to wrażenie jest.

Coś czuję, że @citrovit mógłby je szczególnie docenić.

O wyciszeniu też jest ciekawy wątek w MDO IV
http://forum.fordclubpolska.org/show...ght=wyciszenie

Nie mówię, że nie warto bo sam się mocno nad tym zastanawiam a nawet przymierzam ale (to z tematu o MDO):
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
Zmierzylem dB, niestety poprzedni pomar robilem jeszcze przed wyciszeniem drzwi.
Calkowita roznica siega 3-4dB. A to jeszcze nie koniec, bo zostaly nadkola, bagaznik no i grube uszczelki w tylnych drzwiach.

Ciekawe jednak jest to, ze czlowiek sie przystosowuje do glosnosci i wcale nie slychac zeby bylo 2x ciszej. Do tego celu trzeba by sie przesiadac z auta niewyciszonego do wyciszonego. Slychac jednak ze radio "gra glosniej" niz wczesniej.
No i niestety uwypuklily sie szumy: powietrza w okolicy slupka B (tam nie ma dodatkowych uszczelek - trzeba pomyslec) oraz podmuchy wiatru (te sa chyba najbardziej slyszalne)