View Single Post
Stary 25-02-2016, 14:00   #179
sudmar
ford::beginner

Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI 140PS
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Polonizacja menu i lektora TravelPilot NX oraz FX

Cytat:
Napisał Fooji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więcej kupionych map by było, gdyby one nie kosztowały tyle samo co osobne urządzenie z wieczystą aktualizacją map, np garmin. Pomijam już fakt, że darmowe mapy google na telefonie całkiem dobrze sobie radzą.
Jeżdżąc po Polsce to faktycznie masz rację (może tylko dorzucić koszt neta na mapy on-line - ale na tym się nie znam). Jednak przekraczając granicę np z Niemcami to jest już przepaść - TMC - żal że tego u nas nie ma. Żadne przenośne urządzenie (bez TMC) nie poprowadzi Cię jak mapa z odbiornikiem TMC. Do tej pory po PL jeździłem z AutoMapą (wg mnie najlepsza w PL) ale na D, B, NL, F czy A to stara poczciwa mapa z 2009/2010 z forda była do niezastąpienia (omijała na bieżąco korki i roboty), a aktualizacja aż tak potrzebna nie była (mniej nowych dróg a jeżeli już to jakieś przebudowy po bocznych śladach). Ja po 6-ciu latach zaktualizowałem forda a w tym czasie miałem już dwie przenośne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. co finansowo wyszło prawie na to samo (jedna spadła przez dziurawe rączki, a druga właśnie latem stopiła się w południowym słońcu - klima nie pomogła). Fakt, że z mapy forda nie mogę sobie zrzucić śladu *.kml i jest zdecydowanie mniej miejsc POI. Ale czy to jest tak niezbędne szczególnie mając telefon? A że aktualizacje tyle kosztują, no cóż, serwisy z czegoś żyć muszą - koszta mapy forda czy garmina są podobne ale stacjonarki dużo mniej sprzedaje się niż przenośnych urządzeń i tu niestety działają prawa rynku i ekonomii - więcej sprzedajesz więcej zarobisz.