Temat: [Transit 2006-2014] Lekki wyciek ponad filtrem oleju
View Single Post
Stary 26-02-2016, 14:25   #7
bartostan1
ford::amateur

Model: Transit Mk7
Silnik: 2.2 tdci 85ps
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Lekki wyciek ponad filtrem oleju

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hm... Dogadujemy się jak gęś z prosięciem... (za przeproszeniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Ja pewnie robię za to drugie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta plastikowa rura z oringiem to jest króciec do pompy wodnej układu chłodzenia.
W tym silniku jednym kołem pasowym napędzane są dwie pompy, osadzone na wspólnej osi. Koło pasowe napędza pompę serwa, za tą pompą osadzona jest pompa wodna, otrzymujące napęd od pompy serwa.
Z tego co opisujesz na zdjęciu, cieknie z pompy wodnej.
Ok, mea kulpa, nie sprawdziłem tego zbyt dokładnie, za co mi głupioGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zmyliło mnie to, że te dwie pompy występują praktycznie jako jeden element, a teraz widzę jak byk (albo prosię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), że wąż od zbiornika wspomagania idzie do tej drugiej części pompy (umownie tak to nazwę). No a tego króćca najzwyczajniej w świecie nie udało mi się prześledzić dalej, bo tam nic nie widać, a rękę włożyć to już w ogóle mistrzostwo.
Wiem,że są takie dodatki do płynów (np. wspomagania), które rzekomo uszczelniają system i jakoś tam niby regenerują uszczelki.
Nie wiem czy jest takie coś do płynu chłodniczego, a jak jest to czy takie wynalazki naprawdę działają? Może warto od tego zacząć i zobaczyć czy pomogło? A może wymienić sam płyn, bo najprawdopodobniej mam jakiś badziewny typu supermarketowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jakieś sugestie?

Cytat:
Płyn serwa niezależnie od wszystkiego warto zmienić, najlepiej zdejmując przewód z króćca gdzieś najniżej, np przy maglownicy lub przy pompie. Po dolaniu płynu karminowego układ sam się odpowietrzy przy przekręceniu kierownicą w lewo i w prawo do oporu - na pracującym silniku.
Ok, to na bank zrobię. Jak rozumiem polecasz Fordowski płyn http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Olej-...590988-FORD/51, bo znalazłem post na ten temat, w którym o tym płynie wspominasz.
bartostan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem