Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?
Dojeżdżam stałe odcinki do pracy i z powrotem ok 20km. zaciski nie blokują tak żebym nie mógł rozpędzić auta to nie w tym rzecz. Tylko czasami tak się dzieje. Tarcze jak przyjeżdżam do domu są gorące aż tak strzelają. Dodatkowo podczas jazdy popiskują mi hamulce czasem nie codziennie się tak dzieje. Mechanik oglądał zaciski i stwierdził, że z nimi wszystko w porządku. Czyli obstawia dalej pompę ABS. Serwo też w porządku pedał nie jest twardy podciśnienie też jest. Tylko zastanawiam się czy nie powiązywać tego blokowania się hamulców z tym działaniem skrzyni. A jeszcze się spytam?
Czy to sprzęgło lock up spina na stałe zawsze przy jednostajnej prędkości na danym biegu ale zależnie od prędkości na jakiej się jedzie? Bo zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Na forum jest opisana procedura jak się wykonuje ręcznie nie za pomocą komputera tzw. adaptację skrzyni. O ile kiedyś tak mogłem uczynić jak w niej pisze to teraz nie da rady. Bo jak puszczam gaz jadąc na 1 biegu na tip tronicu to te obroty się nie utrzymują wogóle tak jak tam pisze. Że powinny spadać wraz ze spadkiem prędkości auta. Wcześniej przed awarią tak się skrzynia zachowywała. Rozpędzałem auto na 1 do 2300obr. zmiana biegu na następny i po puszczeniu gazu obroty spadały powoli jak auto zwalniało a teraz od razu puszczę gaz i mam 1600obr i auto dalej zwalnia a obroty się utrzymują te same czyli 1600.
|