Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna
Wiekszosc z nas reaguje na start-stop nerwowo bo to zvedny bajer ktory w imie ekologii i ekonomii komplikuje niemilosiernie budowe silnika i potencjalnie bardziej go zuzywa. Prawda jest taka, ze w aucie jest coraz wiecej takich systemow, np dpf, adblue itp, i nie da sie ich wylaczyc wiec sie je uzywa. Z czasem ASS tez nie bedzie sie dalo wylaczyc i wtedy wszyscy sie przyzwyczają, tym razem z musu. Ja nie lubie tego gasniecia i zapalania, szczegolnie jak np jakis gamoń przede mna w polowie czerwonego swiatla podjedzie 2 metry do przodu zostawiajac luke i jesli ja nie podjade to zaraz inny gamoń mi sie tam wcisnie... wiec podjezdzam.. i takie podjezdzanie po 2 metry z cala procedura start-stop wydaje sie byc jak zatrzymywanie reaktora jądrowego bo kowalski zgasil swiatlo w przedpokoju. A akumulator, zębnik, łożyska rozrusznika, całe smarowanie silnika... ekologicznie ulega biodegradacji oszczędzając kieliszek paliwka, toast za krasnoludki.
|