Odp: Awaria ABS i błąd c1095,c1236
Witam Kolegów
Chciałbym się podpiąć do tematu ponieważ mam podobną usterkę auto ford focus 2005 1.6 benzyna.
Usterka układu ESP i dwie kontrolki na tablicy rozdzielczej ESP i ABS, auto podpiąłem pod kompa i oto jakie błędy:
ABS c1234 - a0 - brak sygnału wejsciowego czujnika prawego przedniego koła lub sygnał jest niewiarygodny
no i przyczyny usterki:
uszkodzony czujnik prędkości koła - wymieniony na nowy
zbyt duża szczelina powietrzna czujnika - nie sprawdziłem bo nie wiem jak
badany pojazd był holowany na dwóch kołach - nie
badany pojazd był testowany na stanowisku w którym na rolkach obracały się tylko dwa koła - nie
w obwodzie czujnika powstają krótkotrwałe chwilowe przerwy - nie wiem (czujnik wymieniony wiec raczej nie)
łożysko koła jest zużyte albo obluzowane - wymienione na nowe
ABS u2023 - a0 - usterka sieci komunikacji pojazdu, błąd komunikacji CAN pomiędzy PCM a modułem ESP - ogólnie chodzi o przewody - nie sprawdziłem.
IC u1900-60
Generalnie mechanik mówi mi że to pompa ABS siedzi w co wierzyć za bardzo mi się nie chce ze względu na to że błędy mówią coś innego, jak pisałem wyżej łożysko i czujnik są nowe wykasowane błędy przejechałem się kawałek hamuje i słyszę jak abs się próbuje się włączyć i przy każdym hamowaniu charakterystyczny dźwięk charczenia jak przy hamowaniu na śliskiej nawierzchni.
W związku z tym teoretycznie powinien być problem z kablami skoro po wymianie elementów uszkodzonych błąd nadal występuje, zastanawia mnie tylko jedno czy mechanik ma racje czy nie bo pompa to trochę kosztowna wymiana a nie chcę się pakować w niepotrzebne koszty jeśli okaże się że to coś jeszcze innego.
Wiem że być może gdzieś na tym forum znajduje się odpowiedź na moje pytanie ale nie z lenistwa piszę tutaj, bo szukałem na forum odpowiedzi ale może źle pytanie zadawałem i niestety nic konkretnego nie znalazłem.
Może wy macie jakieś sugestie gdzie leży przyczyna usterki, na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę, bo może coś przeoczyłem.
z góry dzięki za odpowiedzi.
|