View Single Post
Stary 06-03-2016, 14:41   #82
Lubicz
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4 2014
Silnik: 2.0 TDCI 140/163 chip 201KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Nierówne (pulsujące) przyspieszanie 2-3k obr. 3,4,5bieg

Panowie
I ja borykałem się z tym problemem - w pewnym momencie stwierdziłem że problem został rozwiązany ale niestety wraca na tapetę.
Podmieniałem już wszystko co było napisane w tym temacie.
zawór pierburg , przepływka , szukałem nieszczelności , czujnik ciśnienia doładowania,ale nic nie przyniosło rozwiązania.
w dalszym ciągu podczas gwałtownego przyśpieszania głównie na 3-4-5 biegu występuje pulsacyjnie ciśnienie doładowania w moim przypadku od 1,2 do 0,7 aż w pewnym momencie się stabilizuje i trzyma równo a co za tym idzie auto równo przyśpiesza.

czy ktoś brał po uwagę ciśnienie paliwa na listwie.
Z tego co wyczytałem to pod wpływem zadanego ciśnienia czyli wciśnięcia gazu sterownika podnosi ciśnienia na listwie aby dozować więcej paliwa - dalej ECU podnosi ciśnienia doładowania itd...
Tak sobie myślę że może występuje spadek na listwie wysokiego ciśnienia paliwa - źle wysterowany zawór (regulator ) ZME - przycina się co powoduje spadek ciśnienia na listwie - ECU poprzez czujnik ciśnienia wykrywa spadek i automatycznie przymyka doładowanie .

sam już nie wiem gdzie szukać - powoli zaczynam się łapać wszystkiego.
Niestety mój ELM się popsuł więc czkam aż przyjdzie nowy bym mógł to sprawdzić.
Może być i tak że jest uszkodzony jest czujnik ciśnienia paliwa na szynie paliwowej .

Czy ktoś to analizował w taki sposób.
Proszę o wypowiedzi osób które mają pojęcie o czym mówie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Widziałem już posty od osób które mają geometrię łopatek w TDCI 90km i pisali że nie ma zaworu pierburg bo jest tylko 109kmGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Lubicz jest offline   Odpowiedź z Cytatem