Odp: Bagażnik rowerowy na dach czy na hak holowniczy - co polecacie??
Koniecznie przymierz przed zakupem: załóż wszystkie rowery i sprawdź, czy klapa bagażnika się otworzy. Ja się tak naciąłem. Kupiłem odchylaną platformę na 3 rowery przez internet. Klapa bagażnika miała się otwierać w/g zapewnień producenta. Kurier przywiózł, po zmontowaniu i założeniu okazało się, że klapa bagażnika się jednak w moim autku nie otworzy.. Wakacje były za pasam i nie było czasu już na zwrot.
Słyszałem tez o przypadkach platform na 4 rowery, że bez rowerów się klapa otwiera, z trzema się otwiera, a z czwartym się już nie otworzy, bo 4-ty rower po odchyleniu dotyka asfaltu i bagażnik jest za mało uchylony by klapa się mogła otworzyć.
Więc zanim kupisz: sprawdź czy z kompletem rowerów dana platforma umożliwi otwarcie bagażnika.
Druga sprawa, już mniej istotna to rodzaj połączenia bagażnika z hakiem. Jedne bagażniki mają szybko-złączkę, (przestawiasz wajchę z jednego położenia w drugi i bagażnik można zdjąć z haka) inne mają śruby, które trzeba przykręcać kluczem. To dłużej trwa, ale też odstrasza złodziei, którym wyjątkowo zależy na czasie. (no i jeszcze muszą mieć odpowiedni klucz, a czasem są np jakieś wielkie imbusy, które nawet ciężko kupić w sklepie. W takim przypadku większość złodziei odpuści.
|