Temat: [Mondeo 2000-2007] Nadmierne zużycie oleju przez silnik
View Single Post
Stary 08-03-2016, 11:12   #117
Lukasp85
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Nadmierne zużycie oleju przez silnik

Co prawda strona znanego producenta oleju, ale myślę że informacje są wystarczające, by sobie nieco uzmysłowić:
http://warsztat.castrol.pl/blog-post...gar-w-silniku/
Każdy silnik spala olej choćby w minimalnej ilości, wynika to z jego konstrukcji, bowiem pierścienie nie ściągają 100% oleju ze ścianek cylindra, szczególnie przy wysokich obrotach (wysokoobrotowe silniki hondy też biorą olej, ale szczególnie przy wysokich obrotach).
Scaraab też kupiłem benzynę, bo jeżdżę głównie do pracy(nie codziennie, 2-4 razy w tygodniu rowerem), ale w jedną stronę mam 20-26 km (zależy czy obwodnicą czy przez miasto), więc silnik zdąży mi się spokojnie rozgrzać.
Jeżdżenia na ekstremalnie krótkich dystansach unikam jak ognia, a jak na ironię do rodziców mam 1,2 km, do siostry ok 2 km a czasem się widujemy, dlatego spacer z żoną i dzieckiem w wózku uskuteczniam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Swoją drogą teraz wiem, że do takiej jazdy samochodem wystarczy spokojnie benzyna 1.6 100 km, na trasie i tak nie ganiam szybko, 120km/h dla mnie wystarczy, chyba że jakieś wyprzedzanie wchodzi w grę, to dopiero moc się przydaje.
Lukasp85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem