View Single Post
Stary 09-03-2016, 09:06   #1126
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Opona na lato?

Do tej pory w innych samochodach zajeździłem kilka kompletów Michelinów i Dunlopów. Modeli nie pamiętam bo to idzie w lata a i nie są już produkowane. Micheliny kupowałem jak byłem w bardziej "komfortowym" nastroju a Dunlopy "sportowym".
Poprzednio w S-Maxie miałem komplet GY. Jak już miały ~4mm to było po oponach. Aquaplanning przy prędkościach autostradowych kolumny prezydenckiej był wybitnie niebezpieczny. Opona wyglądała jeszcze porządnie a strach było jechać. Przy 120kph depnięcie na mokrym betonie na 4 biegu zrywało trakcję. To były najgorzej zachowujące się opony po zjechaniu bieżnika jakie w życiu miałem.

Sceptycznie nastawiony i z dystansem do Nokiana kupiłem zLiny. Zjechałem je mocno. Dokładnie już nie pamiętam ale w okolice 2mm. Zdjąłem je w grudniu. Cała jesień w deszczowych warunkach. Aquaplanningu nie zaznałem. Cały czas pewne prowadzenie. To solidny, na prawdę solidny i trwały produkt. I tu kompletnie mnie @ixion2010 zaskoczyłeś swoją opinią bo moja jest zupełnie inna. To najlepiej zachowujące się opony jakie mialem przy małej ilości bieżnika. Przy moim stylu jazdy dojechały do prawie 40.000km a samochodem, pardon my french, zapierdalam. Do tego stopnia mnie te opony pozytywnie zaskoczyły, że na zimę kupiłem WR A3.

I kupiłbym je kolejny raz gdyby nie to, że jesienią kupiłem alusy do zimowego setupu z naciągniętymi ContiSportContact. Zobaczymy co zrobi Conti bo do tej pory ilekroć je kupowałem to któraś się rozwalała, a to bula, a to guma. Słabo było.

No i dalej zostałbym z tym polecaniem Nokiana i peanami na temat jego właściwości a zwłaszcza właściwości w stosunku do ceny gdyby nie ostatni skandal z ustawką testów. Moralnie mnie to gryzie chociaż produkt sam się bronił, i to mocno.