View Single Post
Stary 10-03-2016, 23:53   #189
fastball21

Domyślnie Odp: Sygnalizacja wypalania DPF

Sprawa dotyczy MK4 2.0 tdci z 2009 roku. Aktualnie 115 tys. km przebiegu.
Auto kupiłem 3 lata temu i po roku i 20 tys. km pierwszy raz pojawiła się kontrolka 'wymiana oleju', którą ASO zinterpretował jako niedopalenie DPF. Kontrolka pojawiała się regularnie przez kolejne 2 lata. ASO sprawdzało, czyściło (specjalnym płynem), dopalało, kasa płynęła, ale rezultat zawsze był ten sam: prędzej czy później problem wracał i to niezależnie czy auto było eksploatowane w mieście czy nie. Mieli mnie już dość, a ja miałem już dość tej sytuacji.
Kilka miesięcy temu postanowiłem rozwiązać problem definitywnie i zleciłem wycięcie DPF prywatntemu warsztatowi. Mechanik cieszący się niezłą reputacją okazał się jednak rzeźnikiem i wyciął DPF oraz ... katalizator. Bo podobno w ten sposób problem miał na pewno zniknąć (???). Niestety nie zniknął. Po jednej nieskutecznej poprawce nie miałem ochoty jechać na kolejną i oglądać znów pana rzeźnika, więc pojechałem do kolejnego specjalisty z referencjami, który wziął kasę za ingerencję w soft, ale po 1 tys. km znów u niego byłem z wyświetlonym komunikatem 'wymiana oleju'. I tak już chyba z 5 razy. Mam tego serdecznie dość. Czy wśród forumowiczów jest ktoś, kto mi pomoże i skieruje do prawdziwego specjalisty? Nie jestem maniakiem motoryzacji, auto traktuję raczej jako środek, a nie cel i zależy mi po prostu na tym, aby normalnie jeździć z pkt A do pkt B. Nie mam też zamiaru niczego sam robić. Dokąd mam pojechać? Kto może przerwać tą niekończącą się historię? Z góry dziękuję
  Odpowiedź z Cytatem