View Single Post
Stary 13-03-2016, 13:25   #1
Pogoncza
ford::amateur

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0pb+lpg
Rocznik: 2006
Domyślnie Zakup nowej Kugi - którą?

Cześć,
na dniach muszę podjąć decyzję i wybrać jedną z dwóch Kug. Oba auta są nowe z wyprzedaży. Chętnie wysłucham każdego argumentu za i przeciw. A teraz wspomniane egzemplarze:
1. Kuga 1.5 ecoboost 150 Km napęd na przód, skrzynia manual, wersja titanium doposażona w biksenony, nawigację z radiem sync 8", elektryka foteli, active park assist, key free, pakiet designe.

2. Kuga 2.0 tdci 150 KM, 4x4, manual, wyposażenie prawie takie same, różnicą jest starej generacji radio 5 cali z nawigacją.

Różnica w cenie na korzyść wersji benzynowej 5 tys pln.
Moim faworytem jest Kuga w wersji benzynowej bo:
- robię dużo krótkich odcinków miejskich,
- benzyna nie ma dpf i innych przypadłości diesli,
- różnice w spalaniu nie są zbyt duże,
- ma nowe radio 8" jak w nowym Mondeo które w odróżnieniu od tego starego 5 " jest czytelniejsze a sama deska rozdzielcza jest bardziej nowoczesna (nie ma tej masy małych przycisków).
Tak, wiem padnie argument " po co suv bez 4x4"? Odpowiadam...niedawno właśnie sprzedałem 4 letnią Antare z 4x4. Właśnie posłuchałem tego argumentu i dopłaciłem w salonie ponad 20 tys do wersji z 4x4 po co? Chyba tylko dla napisu na klapie i by dopłacać do kosztów serwisu bo przy masie systemów wspomagających z esp na czele przez 4 lata tylko 3 razy udało mi się w pełni sprowokować załączenie 4x4 (tak wiem że on niby działa cały czas w mniejszym rozkładzie typu 90%\10% - brak różnicy). Ja osobiście zdecydowałem się na suva z następujących powodów: wyżej i wygodniej się siedzi, łatwiej wkładać i wyjmować dzieci z fotelików w porównaniu z osobówkami (przed Antarą miałem Mondea mk3 i mk4), z tyłu płaska podłoga w 2 rzędzie, bagażnik teoretycznie mniejsza pojemność (liczona do rolety) w praktyce więcej można włożyć w tym wysokie przedmioty), większy prześwit sprzyja jeździe po naszych drogach w tym szczególnie w mieście odpada problem wjazdu/zjazdu z wysokich krawężników. Do jazdy terenowej mam starego Hiluxa. Z doświadczenia mojego brata ( miał x- traila 4x4) wiem, że suv do terenu nawet lekkiego się nie nadaje. On korzystając nieco częściej i ambitniej z 4x4 w x-trailu skończył z fakturą na naprawę w kwocie 12 tys w czwartym roku użytkowania.
Ok czekam na opinie\uwagi i pozdrawiam
Pogoncza jest offline   Odpowiedź z Cytatem