Temat: [Fiesta 1995-2001] Wymiana oleju - ale na jaki ?
View Single Post
Stary 13-03-2016, 22:50   #10
marko52
ford::advanced

Imię: marek
Model: FIESTA
Silnik: 1250 ZETEC S
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Pomoc w doborze oleju

Cytat:
Napisał Marek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdyby to mitsu evo dotyczyło to ok ale nie fieściny, która nawet na najlepszym oleju nie przetrwa katowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Producent zaleca do tego silnika 5w30 formula czyli siki jak to określiłeś. Jakim cudem 90% tych fiest jeździ do dziś?? Gorące lato nie jedno przeżyły...
Żle mnie zrozumiałeś - oba oleje po 5w30 te z wyzszej półki jak millersa czy motula , opóżniaja proces zuzycia się częsci silnika które pisałem wczesniej,mają wiecej szlachetnych dodatków niż te zwykłe tez 5w30,opinię którą pisałem wydali ci tzw. spalacze,mają przejechane po 300, 400 tys km i nadal ganiaja, moja rada taka - gdy autko ma mało przejechane a planuje sie nim pojezdzić np. z 10 lat to lepiej inwestować w ten lepszy olej,ja jezdże na mobilu, przejechane 180 tys i wiem że mu ten teraz olej nie szkodzi,są już zapewne większe luzy na tlokach,łożyskach itd. to nie uniknione juz po 100tyś.

Ostatnio edytowane przez marko52 ; 13-03-2016 o 23:01 Powód: poprawka
marko52 jest offline   Odpowiedź z Cytatem