Wyłączanie zaworu EGR bez zaślepiania
Cześć!
Chciałbym się Was poradzić w związku z EGR-em. Co jakiś czas w moim Focusie (267 kkm), gdy jechałem przez miasto i dojeżdżając do świateł (czerwonych);-) wciskałem sprzęgło, obroty spadały mi do jakichś 800 i wracały do normalnych. Nie chodzi o duszenie silnika na biegu. Obroty spadały z 1400 na ca. 850 i z powrotem na około 1000. Trochę też słabiej się zbiera, mam wrażenie. Poza tym zero dymienia, falowania obrotów, szarpania itp. Przedwczoraj zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka z ikoną silnika (helikopterek). Komputer pokazał błędy: P042F, P0490 oraz “P1412: [Seat/Audi/Volkswagen] EGR Different. Pressure Sensor Signal too Low.”
Wyczytałem, że ma to związek z EGR-em. Mój dobry kolega, mechanik, zaproponował, żeby po prostu komputerowo odłączyć/wyeliminować EGR. Sugeruje, żeby nawet zrobić to bez odłączania wtyczki. Druga opcja, to żeby odłączyć wtyczkę i komputerowo usunąć EGR (tak jak się to robi z DPF-em). Czyli bez zaślepiania. Teoretycznie EGR by pozostał zamknięty, a błąd skasowany. Co o tym myślicie?
Dodam tylko, że turbinę mam jeszcze oryginalną (tak jak sprzęgło i EGR) i jest w niej widoczny olej. Czyżby ona mogła być przyczyną nadmiernego zabrudzenia EGRu? Można by też spróbować przejechać się autem po autostradzie przy stałych obrotach (np. 2300), tylko że to pewnie nie usunie przyczyny. Co mogę zrobić? Poradźcie coś proszę. Czy eliminacja EGRu bez zaślepiania jest możliwa?
Ostatnio edytowane przez Autorek ; 19-03-2016 o 21:39
|