Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???
Wojtek nie o to mi chodzi. Jeżeli rezerwa się zapala szybciej to nie znaczy że do baku dzięki temu wchodzi mniej paliwa.
Jeżeli bak jest pusty to musi do niego wejść tyle ile ma miejsca.
A jeżeli kolega wyciągnął według wskaźnika bak paliwa do zera a w środku zostało jeszcze około 15 litrów to znaczy że bak nie był pusty.
Ja w swoim już miałem bak tak pusty że na zakrętach szarpało silnikiem bo miałem tak mało paliwa. Ale nie wiem ile dokładnie weszło bo nie zwróciłem uwagi. Za to jutro sprawdzę to dokładnie bo mam już rezerwę i jutro jeszcze trochę na niej pojadę i zatankuje pod sam korek i zobaczymy ile wejdzie.
Ale myślę że jest inne rozwiązanie. Bak paliwa 80 litrów różni się od baku 100 litrów tylko długością.
Ponieważ na wysokość nie mogli zrobić większego baku bo był by za nisko względem podwozia auta, a na długość mają dużo miejsca więc bak zrobili dłuższy.
Lecz pływak w baku od poziomu paliwa może być taki sam w obu bakach bo wysokość baków jest taka sama.
I dlatego wskaźnik poziomu paliwa w kabinie przy wskazaniach rezerwy jak i przy wskazaniu że mamy pusty bak to tak naprawdę w baku jest jeszcze trochę więcej paliwa bo bak jest dłuższy więc poziom będzie pokazywać taki sam w obu bakach ale faktycznie w baku 100 litrowym będzie więcej paliwa.
Czyli reasumując wskaźnik poziomu paliwa jest obarczony lekkim błędem przy wskazaniach pustego baku.
Ostatnio edytowane przez lukas_ko ; 14-03-2016 o 20:56
|