Cytat:
Witam, wracam do tematu map w Denso Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. słyszał ktoś o jakimś udanym przeportowaniu map z Denso Toyota/Lexus? Bo te mapy są swobodnie dostępne w necie, nawet na rok 2015.
Ktokolwiek widział ktokolwiek wie, bardzo prosze o podjęcie tematu, moze razem coś wskóramy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Wiem, że odgrzebuję stare śmieci, ale temat ciekawy.
Z ciekawości dla sportu postanowiłem zobaczyć co siedzi w tych mapach. Po pierwsze. Nie próbujcie wkładać płyty z taką nawigacją. Zawiera ona plik LOADING.KWI, który może zacząć próbować przeflashowywać urządzenie DENSO. Nawigacje w Toyotach są produkcji AISIN AW CO., LTD.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podczas gdy DENSO:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(Gdyby komuś chciało się ryzykować może sobie samodzielnie mapy przetłumaczyć - adresy od 2EDF1Ch do 3000CE1h, choć nie wiem czy i ew. gdzie jest sprawdzana suma kontrolna).
Format danych Kiwi jest w pełni
udokumentowany, więc daje to możliwość do pewnych modyfikacji, ale...
jeśli chodzi o resztę plików z Toyoty to też jest problem w porównaniu do Denso i to można by rzec problem generalny. Otóż inna jest kolejność bajtów znaczących pomiędzy tymi mapami co czyni prawdopodobnie je totalnie nieodczytywane przez urządzenie Denso, które pracuje w notacji Big Endian, natomiast urządzenie Toyoty ma mapy zapisane w Little Endian.
Przechodząc do clue tematu. Czy konwersja jest możliwa? Z technicznego punktu widzenia tak, udało mi się napisać malutki parser i odczytać jakieś podstawowe ramki z plików na podstawie dokumentacji. Natomiast czy realnie byłoby to możliwe? Raczej nie, na pewno nie przez proste operacje na plikach. Wymagałoby to pełnej obsługi formatu (odczyt i zapis), a ten pomimo, że udokumentowany jest raczej nieprzyjemny w obsłudze i implementacja oprogramowania zajęłaby długie miesiące.