Temat: [Mondeo 2007-2014] Luzy elektrycznego fotela
View Single Post
Stary 17-03-2016, 08:33   #174
Biały85
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Mondeo MKIV TITANIUM
Silnik: 2.0 Duratorq TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Luzy elektrycznego fotela

Cytat:
Napisał Biały85 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzisz, ja mierzyłem otwór płozy ale bez wymontowywania fotela. Wg. mnie ma on równe 15mm, takie też tulejki dorobiłem. Czyli pobrałem średnicę 14mm ze śruby i dodałem 0,5mm ściankę tulei, co razem daje równe 15mm. Więc teoretycznie nie powinno być luzu pomiędzy tuleją a otworem, który jednak jest. Na leżąco tam jest bardzo słaby dostęp, i stąd za pewne niedoszacowanie. Sądzę, że jak wykonam ściankę tulei o grubości 0,8mm, luz w końcu zniknie (razem otrzymam 15,6mm). Dlatego prosiłem o dokładny wymiar (od kogoś kto miał wymontowany fotel).
Zaznaczam, że nie chcę rozwiercać otworów do 16mm, tylko wsunąć do fabrycznych na wcisk.
Witajcie.

Po około roku od wykonania przeróbki sanek fotela, postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami. Stwierdzam że pozostali koledzy mieli rację co do potrzebnego rozmiaru tulejek. Ostatecznie wygląda to tak, że zamówiłem tulejki z wysoko jakościowej stali HM (stosowanej na elementy maszyn o b. dużej wytrzymałości i ciągliwości ,części narażone na zmienne obciążenia np.: osie, wały korbowe, koła zębate, tarcze, wirniki, dźwignie) o średnicy zewnętrznej fi 16. Czyli 14,1 mm wewnątrz, z zastosowaniem ścianki 1mm.
Dodatkowo wszystkie gwinty oryginalnych śrub zostały skręcone klejem Loctite, dzięki temu nic się nie rokręca.
Z doświadczenia wiem, że zastosowanie mniejszej średnicy tulei, bez rozwiercania otworów rozwiertakiem do fi 16 się nie sprawdziło. Płozy są zrobione z takiego materiału, że okrągły otwór rozbił się z kształtu owalnego i rozwiercenie było niezbędne.
Zastosowanie 4 tulejek od zewnętrznej, pod 4 główne śruby okazało się w zupełności wystarczające, zaś fotel się w końcu usztywnił.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20160317_215505.jpg (84.4 KB, 341 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 02-10-2018 o 08:58 Powód: to nie jest dział "sprzedam"
Biały85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem