Odp: Mondeo HEV, czyli hybryda
Bardzo proszę właściciela hybrydy mondeo o podanie danych akumulatora- muszę wymienić u siebie w c-maxie - oryginalnie siedzi BXT 96r-390 ale był to błąd forda w pierwszych modelach - aku potrafiły padać po ok 1 miesiącu - znam przypadki ok 7 krotnej wymiany aku w ciągu roku.
Po kilku miesiącach wydano dyspozycję by były to aku BXT-96r-500 lub 590 - czyli RC90-95 co po przeliczeniu daje 72-75Ah. Chciałbym sprawdzić co wsadzają w polsce i w ten sposób dobrać akumulator. Teraz ładuję swój - samochód normalnie odpala ale wydaje mi się że niektóre układy przez to przestają działać:
1. reset zegara - 2-3x w miesiącu
2. błędy czujnika wałka rozrządu = po skasowaniu błędu samochód jedzie prawidłowo ale 2 odpalenie to powrót błędu i objawów burczenia i ograniczenia mocy
3. raz błąd połączenia lewego czujnika zderzeniowego - po 2 uruchomieniu zniknął.
Najpierw chce wymienić Aku by potem sprawdzić czujnik - te z 2013 miały wady fabryczne - wymieniłem na inny ale tez z 2013. Mam jeszcze jeden ale wsadzę go dopiero jak się okaże że to nie przez aku - co nie jest wykluczone.
Teraz aku ma 11,67 i na razie ładuje się prostownikiem - auto - ustawił się na 2A. Ale nadal oczko czerwone (po 5h). Po sprowadzeniu - samochód nie był odpalany ok 10miesięcy - polecono wymianę aku bo po takim czasie mógł stracić na jakości - minęło 2 lata i od dwóch dni objawy powyżej się skumulowały. Wcześniej aku miało ok 12.4-12.5V
Ostatnio edytowane przez Karwos00 ; 18-03-2016 o 18:19
|