Temat: [Fusion] Doposażanie
View Single Post
Stary 19-03-2016, 09:58   #354
MiłoszM
ford::average

Imię: Miłosz
Model: Fusion
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Doposażanie

Cytat:
Napisał michail6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakieś szczegóły, zdjęcia?
Zdjęć nie robiłem podczas wygłuszania, natomiast postaram się opisać. Może wieczorem podeślę zdjęcia z zewnątrz.

Głośniki jak już pisałem 165mm Dimension el comp6, z dystansem mdf przeznaczonym do Fusiona. Redukują one dziurę elipsy na okrąg. Dystans mdf grubości ok7mm przykręciłem podlewając sylikonem do montażu tak dla uszczelnienia. Głośniki ładnie zmieściły się w miejsce oryginalnych, oczywiście same głośniki mają małą piankę - uszczelkę i je montuje się już na samych śrubach. Tweetery przykleiłem na taśmie dwustronnej na podszybiu z przodu i ładnie wygląda.
Co do spraw z kablami. W poprzednim aucie przeprowadzałem kable Alpharda 2x2,5mm od radia do każdego głośnika przez zwrotnice. Tu zdecydowałem się że poprowadzę tylko do tweeterów a do niskich wykorzystam oryginalne kable (oczywiście też trzeba je przepiąć koło kostki ISO przez zwrotnice) Na szczęście w tym aucie jest dużo miejsca za radiem i wszystko się mieści.

Wygłuszenie robiłem używając mat butylowych GMS oraz mat z pianki kauczukowej o grubościach 9 i 6mm.
Po wyczyszczeniu drzwi nakleiłem GMSy na zewnętrzną blachę od środka, wkładając je przez szparę szyby. Na to położyłem za głośnikiem kauczukową 9mm. na drugą warstwę drzwi (ta na której siedzi głośnik) położyłem matę kauczukową 6mm, ale nie wszędzie bo przy położeniu 9mm w kilku miejscach miałem problem z wpięciem spinek i była szpara przy szybie (plastik wypychało). Tak więc wygłuszenia w tym miejscu dałem ile się zmieściło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dźwięk wydaje mi się mocno wyostrzony, ale podobno te głośniki tak mają z tym radiem (Kenwood KDC-W5641). Po za tym podejrzewam że część winy może stać po stronie oryginalnych kabli które mimo wszystko są trochę cienkie (mniej basu niż w poprzednim aucie na tym samym radiu i głośnikach). Głośniki wysoko-tonowe słychać dużo głośniej, ale można do tego przywyknąć i trochę skorygować EQ. Nie próbowałem głośników innymi radiami, ale znajomy który zawodowo zajmuje się car audio polecił mi zarówno to radio jak i te głośniki bo do nich nie trzeba jeszcze wzmacniacza. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MiłoszM jest offline   Odpowiedź z Cytatem