Odp: Chcesz kupić Transita? Tu pytamy o auta z ogłoszeń
Lata 2000-2006 to model Mk6. Wszystkie modele z tylnym napędem mają silnik 2,4, ale z bardzo różnym osprzętem. Silnik 75, 90 i 115 KM są na rotacyjnej pompie Boscha VP30, silnik 125KM ma Boscha VP44. Mają oznaczenie tddi. Natomiast silnik 135 KM to już inna bajka, to jest common-rail z systemem Delphi, oznaczenie tdci.
Generalnie wieść gminna niesie, że tddi są mniej zawodne, natomiast tdci to straszne koszty. W praktyce to różnie bywa, o pompach Boscha i ich sterownikach można książkę na 1000 stron napisać - ludzie próbują coś sami zrobić, ale w końcu kiedy trzeba oddać do pompiarza, to koszty są zbliżone do naprawy tdci. Ja mam tdci i dopadły mnie wszystkie możliwe awarie układu wtryskowego. Tym nie mniej prawidłowo zrobiony tdci to prawie 200 kkm jazdy bez awarii układu paliwowego.
Jeżeli ostro przegoniony nie wchodzi w tryb awaryjny - to przynajmniej w najbliższej przyszłości nie będzie awarii.
Szukaj zdrowego auta - jak najmniej korozji, bez wyjącego mostu. Najlepiej podeślij jakiegoś linka, to będzie można wtedy coś więcej powiedzieć.