Odp: Zbyt niska temperatura silnika w TDCI
podzielę się swoimi spostrzeżeniami...nie mogłem za nic w świecie zagrzać mojego mondeo mimo wymiany obydwu termostatów, świec podgrzewacza, płynu,zasłonięciu chłodnicy...
Po pierwsze nie kupujcie zamienników małego termostatu! Nie ma opcji żeby działał poprawnie! Jest źle skonstruowany i zawsze będzie przepuszczał płyn co uniemożliwi osiągnięcie odpowiedniej temperatury. Na styku obudowy i oringu "głowicy" termostatu jest rowek przez który cały czas przepływa płyn- nie jest szczelny...
Wymiana świec podgrzewacza sprawiła szybsze początkowe nagrzewanie, jednak wskazówka dochodziła do pierwszej kreski i na tym koniec. Wymiana okazała się zbędna, ponieważ stare świece były dobre... przepalony był bezpiecznik 60A koło akumulatora. Tutaj radzę to dobrze posprawdzać bo wymiana tych świec przyprawiła mi sporo nerwów. Plus taki, że do tematu raczej nie wrócę a same świece były tanie.
Duży termostat zamiennik, sprawdzony działa poprawnie.
Stosowałem również patent z gwoździem/nitem w obudowie dużego termostatu- brak efektu
Decyzja zapadła na wymianę małego termostatu na oryginalny forda... Tutaj najważniejsza sprawa! Nowy termostat przepuszcza! Jest po prostu otwarty- można to sprawdzić dmuchając w rurkę. Termostat należy zagotować w garnku i pozostawić do ostygnięcia. Po tym zabiegu dmuchając w termostat nie powinien przepuszczać już powietrza... dla pewności, dodatkowo radze sprawdzić poprawność działania. Wkładamy termostat do garnka stawiając go na rurce, przy brzegu garnka tak aby się nie przewrócił... następnie zalewamy go gotującą woda tak aby cały zanurzył się w wodzie. Po chwili termostat powinien się otworzyć- zauważymy wydobywające się powietrze przez obudowę(termostat się otworzył). Teraz dmuchając w obudowę powietrze będzie przechodzić...pozostawiamy termostat w wodzie do ostygnięcia. Termostat powinien się szczelnie zamknąć, teraz dmuchając w niego nie może przepuszczać powietrza! Tak przygotowany termostat możemy zamontować w samochodzie, w innym wypadku mimo nowego termostatu, układ będzie nie dogrzany... termostat cały czas będzie otwarty.
Wymianę robiłem bez spuszczania płynu i bez odkręcania dodatkowych rzeczy. Fakt trochę ciasno ale spokojnie da radę... Do odkręcenia dobrze zaopatrzyć się w grzechotkę z małym skokiem
Jaracz Mój nowy termostat przy 90' jest jeszcze zamknięty, dopiero przy gotującej wodzie się otwierał.
Ostatnio edytowane przez Corrado ; 20-03-2016 o 23:28
|