Udana wymiana dmuchawy wentylacji. Duża poprawa wydajności manual
Witam.
Wydajność wentylacji w s-maxie była wielokrotnie poruszana na tym i innych forach. Wszyscy zgadzają się co do jednego: jest do kitu.
W moim przypadku auto z początku produkcji rocznik 2006. Wydajność wentylacji była od początku tragiczna. Nawiewy z tyłu to atrapa. W zimie zimno w lecie klima nie daje rady. Cóż tak pewnie ma być.
Jednak używam innych samochodów np. służbowe cytryny, dostawcze boxery z dużymi kabinami o passatach nie wspomnę i tam po paru kilometrach można w zimie jechać w kąpielówkach a w lecie w kurtce puchowej! Co jest do diabła?
Zdarzył mi się wyjazd mondeo Mk4 rocznik 2007 i tam na drugim biegu dmuchawy i manualnie ustawionych wszystkich kierunkach wieje tak że resztkami czupryny rusza. Co jest ? przecież to taki sam silnik dmuchawy jak u mnie w s-maxie. Zacząłem myśleć nad jego wymianą i bardzo szybko mi przeszło kiedy tylko sprawdziłem gdzie i jak jest usytuowana.
Pewnie jeździłbym tak do tego czasu gdyby nie kawałek suchej gałązki, który tak skutecznie wpadł w łopatki wentylator ze 2 z nich się ułamały. No tak, to teraz mam po staremu anemiczną wentylacje plus wibracje i głośne wycie już od 4 biegu.
Zamówiłem na .. no wiecie gdzie dmuchawę do mondeo MK4 z obudową. Numer katalogowy trochę inny , ale powinien pasować. Jest ryzyko jest zabawa. Przecież w mondeo tak super działa.
Jestem już po pracy ! Było to najlepiej zainwestowane w auto 100zł i 5 godzin pracy ( teraz poszło by szybciej)
Efekty są w moim przypadku spektakularne. Wentylacja wreszcie działa. Na drugim biegu z otwartymi wszystkimi kierunkami wieje aż miło. Po 2km zaczyna być cieplutko super . Zniknął problem zaparowanych szyb, ożyły nawiewy z tyłu. Jadąc od kilu dni co chwile zbliżam rękę do kratek i nie wierzę, i banan na twarzy.
W razie większego zainteresowania dopisze do tego posta kolejne informacje.
Różnica w Nr katalogowym to: oryginalny s-max 769T-18456AA
Mondeo Nr. Kat. 769T-18456CA
Trudno ocenic skąd taka różnica w wydajności? czy mój był zużyty? Czy z mondeo ma inne parametry.
Inne parametry ? to w silnikach prądu stałego cudów nie ma. Ilość par biegunów i napięcie jest identycznie.
Dla mnie najważniejsze ze działa. Wiem że tego lata upał w samochodzie mi nie grozi.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez kalachan ; 24-03-2016 o 06:51
|