View Single Post
Stary 23-03-2016, 13:45   #178
Hasselblad
ford::beginner

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 125KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: zbliża się wymiana oleju jaki wybrać ?

Witam.
Panowie, jaki olej wybrać do FF 1.6 ti-vct 125KM ? Roczne przebiegi 15-20kkm, z tego 2/3 miasto. Zbliża się 2gi przegląd i trzeba się na coś zdecydować.

W poprzednim aucie stosowałem zawsze dobrego Motula, a przy foczce przy pierwszym rocznym przeglądzie jakoś nie przywiązałem do tego większej wagi i zalali mi Motorcrafta 5W30, ale na fakturze nie ma wyszczególnienia jaki był dokładnie. Pewnie A5 XR Synth, chyba, że są jeszcze inne dopuszczalne przez ASO. W każdym razie silnik od razu głośniej i mniej kulturalnie chodzi.
Teraz nadchodzi drugi przegląd i zapodałbym coś lepszego, żeby błędu dalej nie ciągnąć.

Przeczytałem cały wątek, trochę mi się rozjaśniło, ale nadal nie jestem pewny co wybrać.
Np:
Millers XF Longlife 5W30, Millers XF Longlife ECO 5W30? Niektóre mają jeszcze oznaczenia od C1 do C4... Co to oznacza? I który zatem byłby ok? Motul 8100 ECO-clean +C1? Może jeszcze coś innego?

Odrębna sprawa to ASO i gwarancja, która jeszcze będzie przez rok.
Będę się upierał o podpięcie faktury za olej z zewnątrz lub o szerszy wpis do książki serwisowej, jak już koledzy wcześniej pisali.
Hasselblad jest offline   Odpowiedź z Cytatem