Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 25-03-2016, 21:39   #2277
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Cytat:
Napisał przemo_1981 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na pewno duży plus przy tych letnich oponach, to to że nie zrywa mi przyczepności przy wciśnięciu buta (przy zimowych BFGoodrich g-Force Winter na suchej nawierzchni często mi się to zdarzało i nawet esp się załączało).
Jak oceniasz swoje zimówki? Ja mam identyczne, ale w rozmiarze 235/45 R17 i bardzo rzadko przy ruszaniu traciłem przyczepność. Zimy nie było za dużo, ale na śniegu, błocie i lodzie powodowała, że samochód był sterowny.

Cytat:
Napisał kolacja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tommyl felga mi się podoba, opona niestety nie. Wolałbym kupić używane felgi, a markowe opony, są ważniejsze dla bezpieczeństwa.
Nexen`y są markowymi oponami, a że nie premium... nie przesadzajmy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał tommyl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do 18 to cena zdecydowanie wyższa a i profil 40 dla mnie za niski.
W twoim modelu mondeo (mk4 po FL) rozmiarem homologowanym dla 18' był 235/45, dlatego nie byłoby różnicy w komforcie podróżowania w stosunku do tych, które kupiłeś.

Btw, Pany, czy nie przechodzicie za wcześnie na letnie opony? Jeszcze jest ciągle marzec, a będzie jeszcze kwiecień, który też potrafi być zimny. Ja nauczony doświadczeniem, na letnie opony przechodzę w pierwszych 2 tygodniach maja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.