View Single Post
Stary 26-03-2016, 15:32   #1316
Artur181990
ford::amateur

Imię: Artur
Model: Ford Focus C-Max GHIA
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Super Soft do ELM327 dla naszych Fordów !

Witam Wszystkich. Przeglądam forum od pewnego czasu i też troszkę sprawdzam w ELM Config jakie różności można włączyć. Otóż tak -

1. Chciałem mieć chwilowe spalanie ale funkcja jest już niby aktywna ( HEC - Page 1 - Trip Computer - Instant Fuel Consumption) a spalania brak - stare zegary czyli lipa.

2. Chciałem włączyć blokowanie drzwi przy 30km/h - efekt taki, że ustawiłem w GEM owe 30 w 1 zakładce ustawień( Tam na samym dole ). Przeszedłem do drugiej i zaznaczyłem obie opcje które trzeba zaznaczyć w "Autolocking - Main Configuration feature" i zapisałem do GEM i reset GEM. Niestety po sczytaniu GEM po zapisie Opcja "Autolocking enabling by customer" nie została zapisana (brak ptaszka). Po wielu próbach i tak nic nie udało się zrobić.Jakieś sugestie co z tym zrobić?

3. Przy odpalaniu silnika mam takie coś - przekręcam stacyjkę w pozycję 2 i wtedy czasami (raz nie raz tak) wywala komunikat 'układ ESP wyłączony" i po dosłownie sekundzie znika. Czasem nie zapali się on na 2 pozycji lecz już przy samym odpalaniu samochodu. Niestety denerwuje mnie to i chciałbym zapytać czy da się to jakoś wywalić za pomocą ELM Confing.
Nie ma żadnych błędów ABS/ESP Forscan i ELM ich nie widzą. Pytanie co można z tym poradzić? Nie jest to czasem błąd związany z aku w moim aucie? Nie chce grzebać bez konsultacji w HEC... Może tam się da coś ogarnąć??? Co mogę spokojnie tam wyłączyć żeby to sprawdzić?

4.Kolejna sprawa - czy da się sprawdzić poprawność działania czujnika wlewu paliwa? wywala błąd, że niby nie ma magnesu itd. a magnes jest i nawet ładnie ciągnie bo sprawdzałem. Czy w ELM Config da się to sprawdzić lub w FORScanie? (dołączam link z logiem DTC FORScan)
http://www29.zippyshare.com/v/d6H7RSTC/file.html

5. Sprawa związana z EGR.. Czy warto go kalibrować FORScanem jeżeli raz na jakiś czas wywala jego błąd? Jeśli tak to jak to zrobić? Ma tą funkcję w FORScan ale nie mogę jej zaznaczyć ani nic... chodzi tu o szybkość kabla?

Ostatnio edytowane przez Artur181990 ; 26-03-2016 o 15:51
Artur181990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem