View Single Post
Stary 27-03-2016, 21:44   #2819
pawel_l

Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Pytanie stare jak świat. Muszę w przyszłym tygodniu podjąć decyzję (i przekonać do niej szefa) o nowym samochodzie służbowym. Myślałem o Mondeo ale niestety w założonym limicie kwotowym uda się go skonfigurować tylko z podstawowymi dodatkami (czujniki przód tył, tempomat, szyba podgrzewana, podstawowe radio z BT) czyli Trend GoldX benzyna 1.5 manual.
Sporo poniżej tej kwoty da się skonfigurować O3 z silnikiem 1.4 150KM, prawie wszystkimi innymi dodatkami. W tym biksenony, DSG i bajery elektroniczne.

No i mam dylemat żaby:

Mondeo (manual, z podstawowym wyposażeniem) czy Octavia automat "full wypas".

Do Skody mam niejaki sentyment (Felicją przejechałem chyba ze 150 tys. km) ale od dłuższego czasu jeździłem Focusami (ponad 300kkm) (stąd taka stara rejestracja na forum). Liczyłem na przesiadkę klasę wyżej ale każdy (prawie) szef ma węża w kieszeni :bsilny:

Jeździłem tym Mondeo i jeśli chodzi o komfort i prowadzenie jest super, Octavia trochę chyba gorzej z komfortem ale może uda się wstawić lepsze fotele Dynamic.

A co głośności wnętrza w Mazdach. Podobne zjawisko jest w KIA Optima. Pewnie zamiast powyższych wybrałabym Optime gdyby nie była wyraźnie głośniejsza. Ponoć nowy Avensis tez nie jest rewelacyjny pod tym względem.

Ostatnio edytowane przez pawel_l ; 28-03-2016 o 09:35
  Odpowiedź z Cytatem