View Single Post
Stary 29-03-2016, 11:43   #773
sseebbaa1
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
Domyślnie Odp: Co nas spotkało na trasie czyli nasze nagrania z CAR DVR

Cytat:
Napisał Golson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie uprawnia Cię to jednak w żadnym wypadku do wyprzedzania kogokolwiek z lewej strony w podobnej sytuacji.
Nie chcę wygłaszać stanowczych twierdzeń, ale na nagraniu rzeczywiście wygląda to jak włączanie się do ruchu.
Myślę, że ja też tak to bym zinterpretował będąc wtedy w osobówce za ciężarówką. Jesteśmy chyba zgodni, że ciężarówka jest maksymalnie przy prawej krawędzi i to ustawienie pojazdu sugerowałoby jej włączanie się do ruchu.

Cytat:
Napisał Golson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeden pas ruchu w kierunku, w którym się poruszałeś, kierunkowskaz w lewo, brak "pobocza"...
Jest rzeczywiście jeden pas ruchu, ale zadajmy sobie pytanie gdzie stałby samochód, gdyby na takiej jezdni chciał zatrzymać się/zaparkować?
Właśnie przy prawej krawędzi.
No i gdyby następnie chciał ruszyć, to włączyłby lewy kierunkowskaz i ...
... tak to zinterpretował marco102.
Czy włączenie kierunkowskazu przez włączającego się do ruchu nakłada obowiązek zatrzymania się wszystkich będących za tym włączającym się? Nie.

Cytat:
Napisał Tvvardy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Duże, długie pojazdy mogą skręcać z innego pasa jeśli kontrukcja drogi nie pozwala na prawidłowy skręt.
Zgoda. Ale czy nie musi przy tak nietypowym manewrze patrzeć w lusterka?
(nietypowym, bo każde inne auto zaczęłoby ten manewr przy osi jezdni)
W tej sytuacji przepuszczenie ciężarówki należałoby oceniać w kategorii uprzejmości i kultury drogowej. Jednak ciężarówka nie otrzymując takiego grzecznościowego przepuszczenia musi poczekać i nie ma moim zdaniem tu wymuszenia przez osobówki.
Wszystko to wynika z nietypowości manewru ciężarówki zaczynającej skręt w lewo od prawej krawędzi jezdni.

Nie wiem czy ja będąc za kółkiem wyprzedziłbym tą ciężarówkę, czy nie. Wydaje się, że było wystarczająco dużo miejsca do zahamowania (choć Polo miało już mało miejsca w momencie, gdy ciężarówka wyraźnie skręciła). Ale myślę, że marco102 słusznie uznał to za włączanie się do ruchu. Dopiero późniejszy mocny skręt kołami ciężarówki pokazał, że chce ona jednak skręcać.
sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem