View Single Post
Stary 29-03-2016, 19:04   #16
kalachan
ford::average

Model: s-max
Silnik: 2,0
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Udana wymiana dmuchawy wentylacji. Duża poprawa wydajności manual

Witajcie.
Obiecuję że temat pociągnę jutro najpóźniej w czwartek. Otrzymałem kilka pytań o przesłanie filmu. Koledzy, filmik dotyczył wymiany silnika dmuchawy od strony schowka czyli pasażera. Większość czasu trwania to mój monolog i próba sensownego podłączenia zasilania dmuchawy w momencie kiedy niemożliwym staje się podłączenie fabrycznymi wtyczkami. Później koledzy pokazali przyrząd podobno do wyciągania wentylatora od strony schowka, który byłby o niebo prostszy niż moja droga po wybojach. Owo cudowne narzędzie ni jak jednak mi nie pasuje i jedyne co nim można zrobić to podtrzymać silnik za wentylator w sposób w miarę dla niego bezpieczny. Dodatkowo okazuje sie że obudowa silnika którą wystarczyłoby obrócić o mały kąt w lewo aby można ją było wyjąć ma blokadę i bez jej złamania niema mowy o wyjęciu. Złamanie wymaga sporo siły a może być nawet nie do zrobienia bez wyjęcia silnika z gumek i przyłożenia siły do samej obudowy. Tak więc może się okazać że ta moja pierwotna metoda nie jest taka zła. Zresztą w samym wentylatorze jest otwór około fi5mm, który idealnie pasuje aby wkładając coś przez niego (od strony schowka) nacisnąć gumki i wypiąć je z zamków.
Były święta, teraz mam dwa dni dosyć trudny montaż na budowie i dlatego nie odpowiadam. Mam już zdjęcia i na pewno to w tym tygodniu wrzucę wraz z komentarzem
Pozdr
kalachan jest offline   Odpowiedź z Cytatem