Temat: [Transit 2000-2006] Podniesienie mocy 2.0 tddi 75PS
View Single Post
Stary 29-03-2016, 22:22   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Podniesienie mocy 2.0 tddi 75PS

Cytat:
Napisał jacob10 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla mnie wystarczy, bo i tak skrzynia biegow jest krotka, aby szybciej jezdzic. W moim przypadku przy 140km/h mam 3200obr. :/
Masz takie przełożenie jak ja - przy 130 km/h mam 3.000 obrotów, po przeliczeniu wychodzi na to samo. Przy ustawieniu boxa na 145 -150 KM licznikowo w dobrych warunkach mój 2,0 tdci chodzi do 180 km/h (czyl ok. 170 km/h rzeczywistej prędkości). Nie wiem czy to jest takie wolne przełożenie. Licznikową prędkość 170 km/h dochodzi zawsze dosyć łatwo i szybko...
Późniejsze modele Mk7 FWD mają skrzynię szóstkę, gdzie najwyższy bieg to w zasadzie jest nadbieg, ale do przyspieszenia z dużą prędkością i tak trzeba redukować na piąty bieg.
Cytat:
Napisał jacob10 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pytam z ciekawosci jak w upaly silnik zachowuje sie po chipie bez intercoolera.
Wszystkie Transity mają stosunkowo mały IC, więc w upał, przy serii szybko następujących po sobie przyspieszeń, czuć że IC puchnie - znacznie nagrzewa się. Ale wystarczy chwilę spokojnie pojechać lub postać pod światłami - i silnik ma wyraźnie większy wigor.
Znany w UK ścigant o nicku Nitroman wycisnął z Transita 2,0 tdci 235KM, ale IC ma olbrzymi - zobacz na filmie. https://www.youtube.com/watch?v=31smVktfTFY
Dzięki niemu może ostro iść po biegach w górę bez strat mocy z tytułu przegrzania powietrza po doładowaniu - wygrał wyścig ze startu stojącego z Mazdą MX5. https://www.youtube.com/watch?v=XLYZODQdaI4 Wyścig odbywał się bez włączania wtrysku nitro, z mocą ok. 175KM.
Tak na marginesie - niektóre wyczynowe auta mają natrysk zimnej wody na IC...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-03-2016 o 22:40
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem