Temat: [Transit 2000-2006] Podniesienie mocy 2.0 tddi 75PS
View Single Post
Stary 31-03-2016, 12:35   #7
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Podniesienie mocy 2.0 tddi 75PS

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Latać latały, ale przed awarią silnik od dłuższego czasu delikatnie stukał i nie można było zlokalizować przyczyny. Czekałem, aż coś się wykrystalizuje, niestety - wykrystalizowało się... dosyć gwałtownie (obróciła się panewka korbowodowa). Ponadto nigdy nie grzeję cały czas na maksa w trasie - jeżeli depnę, to w trakcie przyspieszania.
Kojarzę Twoja sytuację (pisałeś sporo na forum o tym) i właśnie stąd mój komentarz.
Swoją drogą nie mam pojęcia skąd taka sytuacja u Ciebie... Tym bardziej, że o auto dbasz.
Chyba coś w tym jest że diesel nie lubi jazdy na wysokich obrotach pod obciążeniem.

P.S w pewnych przypadkach taka awaria wcale nie jest tak łatwo zauważalna. Jechałem kiedyś ze znajomym autem z LPG i słychać było co nieraz pojedyncze stuki z silnika przy przyspieszaniu - on twierdził że to spalanie stukowe bo tak ma od jakiegoś czasu (dźwięk to naprawdę sugerował). 5 km później zbieraliśmy korby z asfaltu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do autora: bez IC w lato będziesz miał masakrę. Spadek mocy będzie ogromny.

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 31-03-2016 o 12:39
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem