Cytat:
|
Latać latały, ale przed awarią silnik od dłuższego czasu delikatnie stukał i nie można było zlokalizować przyczyny. Czekałem, aż coś się wykrystalizuje, niestety - wykrystalizowało się... dosyć gwałtownie (obróciła się panewka korbowodowa). Ponadto nigdy nie grzeję cały czas na maksa w trasie - jeżeli depnę, to w trakcie przyspieszania.
|
Kojarzę Twoja sytuację (pisałeś sporo na forum o tym) i właśnie stąd mój komentarz.
Swoją drogą nie mam pojęcia skąd taka sytuacja u Ciebie... Tym bardziej, że o auto dbasz.
Chyba coś w tym jest że diesel nie lubi jazdy na wysokich obrotach pod obciążeniem.
P.S w pewnych przypadkach taka awaria wcale nie jest tak łatwo zauważalna. Jechałem kiedyś ze znajomym autem z LPG i słychać było co nieraz pojedyncze stuki z silnika przy przyspieszaniu - on twierdził że to spalanie stukowe bo tak ma od jakiegoś czasu (dźwięk to naprawdę sugerował). 5 km później zbieraliśmy korby z asfaltu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do autora: bez IC w lato będziesz miał masakrę. Spadek mocy będzie ogromny.